Iets meer kanker dan verwacht in omgeving vliegbasis Leeuwarden

In tien jaar waren er in de omgeving van de vliegbasis 23 gevallen van kanker meer dan op basis van cijfers te verwachten was. Mogelijk is dat toeval.

Dat blijkt uit een onderzoek van GGD Fryslân, dat maandag op de COVM, de provinciale milieucommissie voor de vliegbasis, gepresenteerd is. De GGD deed het onderzoek op verzoek van die commissie, die wil weten of het verhaal klopt dat er rond de basis meer kanker zou voorkomen dan elders.

De GGD onderzocht de cijfers van zeven dorpen rond het vliegveld en het noordelijk deel van Leeuwarden, een gebied met in totaal tegen de 20.000 inwoners. Op basis van Nederlandse gemiddelden van 2006 tot 2015 is uit te rekenen hoeveel gevallen er in die periode in dit gebied te verwachten zijn. Het werkelijke aantal ligt daar 23 boven.

Dat zijn er echter weer zo weinig en er zijn zoveel verschillende vormen van kanker, dat dit toeval kan zijn of aan de levensstijl van de bevolking in het gebied kan liggen, zo legden GGD-medewerkers Gea de Meer en Marit Boonstra uit. Het is te gering voor verder onderzoek naar een ‘omgevingsfactor’, zoals de nabijheid van een militaire basis, stellen ze. De COVM-leden komen er in de volgende vergadering op 23 april op terug.

Nieuws

menu