Iedereen mag in jubileumjaar vergaderen in de Steateseal

Leeuwarden Adres: Provinsjehûs Onderwerp: Foto van Brok in een lege Statenzaal Foto: Niels Westra

Vergadert de gemeenteraad van De Fryske Marren of het dorpsbelang van Tzum in 2021 in de Steateseal in Leeuwarden? Als het aan commissaris van de Koning Arno Brok ligt wel.

De Steateseal op het Provinsjehûs in Leeuwarden bestaat volgend jaar 125 jaar. Om het jubileum te vieren wil commissaris Brok de historische debatzaal openstellen voor andere vergaderingen dan alleen die van Provinciale Staten ,,It is it idee om riedsgearkomsten of fergaderingen fan bygelyks doarpsbelangen in kear plakfine te litten yn ús Steateseal.’’

Brok noemt de Steateseal ,,ien grut skiednisboek’’ en wil dat ook andere bestuursorganen de mogelijkheid moet hebben om van de zaal gebruik te maken. ,,Wy moatte de rykdom fan it gebou net foar ússels hâlde’’, zegt Brok.

‘It hûs is foar eltsenien’

De commissaris deelde zijn idee woensdag met de fractievoorzitters van Provinciale Staten tijdens het maandelijkse presidium. In januari moet er een voorstel liggen hoe de provincie het jubileumjaar van de Steateseal wil vieren. Er wordt ook gedacht aan het interactief maken van de zaal. Belangstellenden kunnen dan een virtuele tour maken door de zaal en krijgen dan verhalen te lezen over de bijzondere aankleding van de historische ruimte.

De Steateseal is nu vaak alleen geopend tijdens Provinciale Staten en tijdens bijvoorbeeld een monumentendag. In 2021 moet de zaal vaker toegankelijk zijn, vindt Brok. ,,It hûs fan de demokrasy is it hûs foar eltsenien. Wy moatte ús doarren iepenje en ús seal nei bûten ta bringe.’’

Brok noemt het coronavirus een spelbreker. Laten coronamaatregelen een openstelling niet toe, dan blijft het bij een ,,moai idee’’.

Nieuws

Meest gelezen