IJsregen: het lijkt op hagel, maar dat is het niet

Het is glad op de weg. ANP

Winterse neerslag trekt over het midden en noorden van het land, waar het ongeveer 4 graden kan vriezen. Het kan verraderlijk glad zijn door ijzel, waarschuwt het KNMI maandagochtend. Ook is er kans op ijsregen. En dat is iets anders dan hagel.

Tik, tik, tik. Is het harde regen? Nee, want het lijkt droog. Is het hagel? Nee, daarvoor is het niet dik genoeg. Wie maandagochtend op de fiets stapte, buiten liep of in de auto reed, kan kleine tikjes hebben gehoord - en gevoeld.

IJsregen

De temperatuur lag nog ruim onder het vriespunt en dat leidde op verschillende plekken tot ijsregen. Dat zijn sneeuwvlokken die eerst zijn gesmolten tot druppeltjes en in de laatste paar honderd meter boven de grond weer bevriezen tot kleine stukjes ijs. Als dit valt, is dit hoorbaar. Het ‘tikt’ op dakramen en dakpannen. Er is wel een duidelijk verschil met hagel, dat meer is dan bevroren druppels. Hagel heeft meer lagen, is groter en sterker. Een hagelkorrel groeit onderweg naar de grond ook telkens, waar ijsregen dezelfde grootte behoudt.

Code oranje

Voor de tweede keer in een paar weken tijd kondigde het KNMI code oranje af voor gladheid in onder meer Friesland. Tot ongelukken leidde dat hier maandagochtend nog niet. Enkele weken geleden was er behoorlijk sprake van ijzel en glibberden auto’s in onder meer Hilaard, Grou en Leeuwarden van de weg.

Elders in het land veroorzaakte de gladheid maandag wel problemen. Op meerdere plaatsen in het land zijn ongelukken gebeurd door de gladheid, meldt de ANWB. Zo was op de A9 van Alkmaar richting Amsterdam een ongeval. De A5 is bij de aansluiting met de A10 in beide richtingen dicht wegens ongevallen. Meerdere verbindingswegen waren dicht. Ook elders in Noord-Holland waren veel problemen op de weg door de gladheid.

De A12 vanaf de Duitse grens richting Arnhem was eveneens dicht wegens een ongeluk. Ook op de A1 van Hengelo richting Apeldoorn was een ongeluk, waardoor twee rijstroken dicht zijn.

Tot het middaguur glad

Volgens Weeronline kan de gladheid nog wel tot het middaguur duren. Het langst glad blijft het in Friesland, Groningen, Drenthe en de Noordoostpolder. Aan het begin van de middag zijn ook daar de problemen verdwenen omdat het kwik oploopt, aldus Weeronline.

Nieuws

menu