IJlst maakt vuist voor verdreven senioren

Bewoners zijn tegen de sloop van Nij Ylostins.

IJlst is zo boos over hoe er met de bewoners van ouderencomplex Nij Ylostins wordt omgegaan, dat ze volgende week dinsdag in actie komt. Ze vormen ene grote menselijke kring rondom hun senioren.

Bezorgde stadsnoten organiseren dan Drylster Dinsdag. ,,We slaan letterlijk en figuurlijk de handen ineen en vormen een grote menselijke kring rondom onze ouderen”, beschrijft initiatiefnemer Joke Schilling de demonstratie.

,,Zo vraagt IJlst Elkien, gemeente Súdwest-Fryslân en Patyna om te luisteren naar de bewoners en willen we op vreedzame wijze laten zien hoe wij in IJlst met, naast en voor elkaar leven.”

Er is onrust onder de bewoners van Nij Ylostins nu woningcorporatie Elkien het pand voor 2020 wil slopen en over nieuwbouwplannen onduidelijkheid. De veertig bewoners zijn niet van plan te tekenen voor een verhuizing . Ze willen bij elkaar blijven in het appartementencomplex in IJlst.

Stressklachten

,,Inmiddels maakt ook de huisarts zich ernstig zorgen over de vele stressgerelateerde klachten onder de bewoners”, zegt Schilling. ,,En daar houdt het wat ons betreft op. Dit breekt ons hart en het maakt ons boos. Zo ga je niet met kwetsbare ouderen om. Bomen hebben meer recht dan ouderen. Tegen een kap kan je bezwaar maken. Tegen gedwongen verhuizen blijkt dat tot nu toe niet te kunnen. Maar het kan altijd anders. Er is sowieso meer tijd nodig. Dus IJlst staat op.”

Nieuws

Meest gelezen