IC-arts Rik Gerritsen van MCL over tweede golf: 'Het gaat piepen en kraken, maar we kunnen het aan'

Intensivist Rik Gerritsen op een IC-kamer in het MCL. FOTO MCL

De gewone afdelingsbedden voor coronapatiënten in het Medisch Centrum Leeuwarden liggen vol en de druk op de intensive care-bedden neemt ook toe. Dat zei Rik Gerritsen dinsdag in LC Live. Gerritsen is co-bestuurder van MCL, voorzitter van de medische staf en intensivist (IC-arts).

Dat terwijl het ziekenhuis, net als de andere ziekenhuizen in Nederland, de komende weken nog een flinke toename in het aantal besmettingen en dus ziekenhuisopnames verwacht. Anders dan tijdens de eerste golf loopt de ic nog niet over, dat komt volgens Gerritsen omdat mensen die het virus nu krijgen minder ziek lijken te worden. „Ook zien we dat het een jongere groep is die nu ziek is en we zijn begonnen met medicijnen zoals virusremmer remdisivir bij mensen met ademhalingsproblemen, dat is wel een groot verschil.”

 

MCL schaalt met 20 procent af

Ondertussen wordt er hard gewerkt om het aantal ziekenhuisbedden op te schalen en de reguliere planbare zorg (denk aan maagverkleiningsoperaties of orthopedische ingrepen die al lang op de planning stonden) af te schalen. Na de herfstvakantie schaalt het MCL met 20 procent af, om zo meer artsen en verpleegkundigen vrij te spelen voor coronapatiënten. „We schalen nooit af op acute operaties, daar hoef je zeker niet bang voor te zijn”, aldus Gerritsen. „We doen ons uiterste best om niets uit te stellen wat schade geeft aan patiënten, maar garanties zijn verrekte lastig om te geven.”

Zo zijn alle kankeroperaties in de eerste golf gewoon doorgegaan, verzekert Gerritsen. Wat hem wel zorgen baart, is dat bijvoorbeeld het borstkankeronderzoek stilligt. „Diagnoses kunnen nu niet gesteld worden, dat heeft waarschijnlijk later ook flinke gevolgen die zich buiten het ziekenhuis afspelen.”

Op het idee dat het opschalen in de ziekenhuizen niet snel genoeg zou gaan, reageert Gerritsen verontwaardigd. „We hadden niet veel vet op de botten, dus toen mensen zeiden ‘We moeten opschalen’, zijn we daar wel mee begonnen, maar dat trek je niet zomaar uit de kast. Den Haag heeft daarin geen benul hoe het in het echte leven gaat. Die bedden haal je niet bij de Albert Heijn.”

'We zijn emotioneel nog niet klaar voor de tweede golf'

Sterker nog: een ic-bed kost ongeveer een miljoen euro per jaar. Spullen, ongeveer vier verpleegkundigen per bed, dan lopen de kosten snel op. Toch is Gerritsen ervan overtuigd dat het opschalen wel gaat lukken. „Iedereen doet z’n stinkende best, maar we hebben niet zoveel tijd gekregen. Maar - in ieder geval in mijn ziekenhuis - gaat het lukken. Het gaat piepen en kraken, maar we kunnen het aan.”

Waar hij zich meer zorgen over maakt, is het personeel. „We zijn emotioneel nog niet klaar voor de tweede golf. We beginnen in een sfeer van ‘we zijn nog gewoon moe’”, stelt Gerritsen. „We hebben geen keus, maar we hebben er eigenlijk niet zo’n zin in.”

Bonus

Dat het zorgpersoneel nog niks heeft teruggezien van een beloofde bonus, vindt Gerritsen daarom kwalijk. „Het is een slechte motivator dat dat geld nog niet op de bankrekening van verpleegkundigen staat. Dat is belachelijk, dat er discussie is over wie die bonus wel of niet moet krijgen. Iedereen in de zorg, tot een bepaald inkomensniveau, vind ik een reële optie.”

Nieuws

menu