Huizenprijzen stijgen flink in Friesland, ondanks de coronacrisis

. ANP

NVM-makelaars zagen in het tweede kwartaal van dit jaar een opvallende trendbreuk: er werden aanmerkelijk meer huizen verkocht in Friesland ten opzichte van de eerste maanden van 2020. De prijs steeg bovendien flink.

Het tweede kwartaal werd gedomineerd door het coronavirus, volgens NVM-voorzitter van de afdeling Friesland Willem Donker toch een ,,crisisachtige sfeer’’.

,,Waardoor je zou verwachten dat kopers een afwachtende houding aannemen.’’ Hij noemt het opmerkelijk dat er in het tweede kwartaal bijna 10 procent meer huizen - via NVM-makelaars - zijn verkocht: 1381 om precies te zijn. ,,De structurele krapte op de woningmarkt en de eveneens structurele lage hypotheekrente zullen hier de oorzaak van zijn’’, vermoedt Donker.

In het zuidwesten van Friesland was een forse stijging van het aantal verkochte vrijstaande huizen te zien. Appartementen verkochten, met name in het noordoosten van de provincie, relatief minder goed, aldus Donker.

De verkochte huizen stonden gemiddeld 28 dagen te koop. De prijzen stegen met 5,5 procent naar gemiddeld 257.500 euro - een record. ,,Woningen zijn nog nooit zo duur geweest, een ongezonde ontwikkeling.’’ De gemiddelde landelijke koopsom bedraagt 335.000 euro.

Daling

ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar met 2 procent gaan dalen, onder druk van de afzwakkende economie door de coronacrisis. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de huizenmarkt . De bank verwacht voor dit jaar nog wel een stijging van de huizenprijzen met 6 procent, aangejaagd door de lage rente en het hardnekkige woningtekort.

Serie over de woningmarkt

In de Leeuwarder Courant volgt de komende weken een serie over de woningmarkt. Morgen (vrijdag) is de aftrap.

Nieuws

Meest gelezen