Huisartsen zien geen oplossing voor tekort in Leeuwarden

Voor het huisartsentekort in Leeuwarden is op korte termijn geen oplossing in zicht. Alle partijen vestigen de hoop op een positieve campagne in de Randstad.

Dat was de uitkomst gisteravond van een bijeenkomst in Gezondheidscentrum Bonnehûs in Leeuwarden. Zo’n veertig huisartsen en waarnemers waren daar bijeen om het huisartsentekort te bespreken met De Friesland Zorgverzekeraar. Bijna alle praktijken in Leeuwarden hebben momenteel een patiëntenstop. ,,Daar iets tegen bedenken is heel moeilijk”, zegt Meindert Dijkstra, voorzitter van de afdeling Noord van de huisartsenkring Friesland.

De huisartsen hopen met de zorgverzekeraars, de provincie en de Friese gemeenten uiterlijk begin 2018 een plan van aanpak te kunnen presenteren tegen het huisartsentekort. Dat moet vooral leiden tot een campagne in de Randstad, waaruit blijkt hoe goed het voor een huisarts werken is in Leeuwarden en de rest van Friesland. ,,We willen een positief verhaal naar buiten brengen.”

In de Randstad is een overschot aan huisartsen. Het lukt de gebieden in de periferie vooralsnog niet deze huisartsen te lokken, mede omdat het in veel gevallen om vrouwen gaat met een hoogopgeleide partner. Voor hun partner is het lastig hier een passende baan te vinden.