Hugo de Jonge vordert Fries testmateriaal voor Westen

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. FOTO ANP/BART MAAT

De wachttijd voor een coronatest in Friesland zal verder oplopen. Minister Hugo de Jonge laat labs in rustige regio’s testmaterialen overhevelen naar het Westen.

Dat kondigde het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport donderdagavond aan. Er is wereldwijd schaarste aan testmateriaal voor analyseapparatuur en de vraag naar testen groeit hard.

De infectiedruk is met name in Amsterdam dermate hoog dat De Jonge voor een korte periode testmaterialen laat overhevelen van regio’s waar de besmettingsrisico’s relatief laag zijn. Friesland geldt wat dat betreft met Drenthe en Salland als een van de rustigste regio’s.

Medisch directeur Anne-Marie van Elsacker van Izore (dat alle testen voor Friesland analyseert) heeft nog niks gehoord van het ministerie. Zij wacht een eventuele opdracht af. Minister De Jonge geeft aan dat er volgende week alweer meer capaciteit is, omdat er wordt gewerkt aan afspraken met nieuwe laboratoria.

Twijfel over tijdelijkheid

Van Elsacker twijfelt of er sprake is van een tijdelijke maatregel. ,,Ik denk dat we structureel moeten nadenken over een slimmere oplossing”, zegt de arts-microbioloog, zonder die te kunnen geven. Ze zegt dat haar lab nu al wordt overvraagd. ,,De vraag naar testmaterialen groeit zo hard dat er eigenlijk niet tegenop valt te bevoorraden.”

,,Ik geloof heus wel dat het in Amsterdam heel druk is, maar hier zijn ook heel veel mensen die getest willen worden. We zitten al met docenten die niet naar hun werk kunnen als ze niet getest worden, ook bedrijven eisen van hun werknemers dat ze zich laten testen. Als die nog langer moeten wachten, lopen we met zijn allen vast.”

Eerder deze week werd duidelijk dat nogal wat mensen in Friesland nu al gauw drie tot vier dagen verder zijn tussen afspraak en uitslag van een coronatest.

Een ander probleem voor laboratoria is het personeel. Veel van hen werken al maanden overuren en moeten ook nieuwe collega’s inwerken. Die nieuwe aanwas is lastig te vinden. Ook draaien de machines vaker dan ze onder normale omstandigheden doen. Dat zorgt voor slijtage, met fouten en storingen als gevolg.

Nieuws

menu