Houtstad IJlst wint Vredeman de Vriesprijs

Museum en werkplaats Houtstad, IJlst is de winnaar van de Vredeman de Vriesprijs 2018. Architect Haiko Meijer (van Onix NL, Groningen), opdrachtgever Stichting Museum en Werkplaats Houtstad IJlst.

Museum en werkplaats Houtstad, IJlst is de winnaar van de Vredeman de Vriesprijs 2018. Architect Haiko Meijer (van Onix NL, Groningen), opdrachtgever Stichting Museum en Werkplaats Houtstad IJlst.

Museum en werkplaats Houtstad in IJlst heeft de Vredeman de Vriesprijs 2018 gewonnen. Architect en opdrachtgever kregen de prijs (5000 euro) zaterdagavond in Museum Belvédère in Heerenveen overhandigd.

In Houtstad komen de dromen van architect Haiko Meijer (van Onix NL uit Groningen) en die van de Stichting Museum Houtstad samen, zo meldt de jury. ,,De architect experimenteert al jaren met flexibel inzetbare kubusconstructies van houten gebinten. Het museum was op zoek naar een flexibel gebouw op een unieke locatie naast een historische houtzaagmolen.’’

Mienskip

De Vredeman de Vriesprijs waardeert niet alleen het architectonisch ontwerp, maar ook de samenwerking tussen architect en opdrachtgever. Dit jaar - van LF2018 en het thema mienskip - heeft de jury vooral gelet op de manier waarop de gemeenschap bij een gebouw is betrokken. ,,Het resultaat is een bouwwerk dat uiterst respectvol omgaat met de oude houtzaagmolen en zijn directe omgeving. Het is een gebouw van de architect, van het museum, maar zeker ook van de hele gemeenschap van IJlst en de bezoekers van de Houtstad’’, aldus het juryrapport.

 

,,De houten kubusconstructie van stevige gebinten van Houtstad ademt de atmosfeer van een houtwerkplaats, van binnen en van buiten.’’ De kracht van het ontwerp, zit volgens de jury in ,,de flexibele constructie van Meijer, die een hoop kan hebben’’.

De architect en opdrachtgever Stichting Museum en Werkplaats Houtstad IJlst moeten de prijs (5000 euro) delen.

De Vredeman de Vriesprijs wordt elk jaar uitgereikt door de provincie Fryslân. Het ene jaar is deze bedoeld voor vormgeving, het andere jaar voor architectuur. Dit jaar waren er veertig inzendingen van bouwwerken die in 2016 en 2017 waren gerealiseerd, waaruit de jury een eerste selectie maakte. Uit deze achttien kwamen vijf genomineerden.

Publieksprijs

Het publiek kon via deze krant stemmen op de achttien geselecteerden om te bepalen wie de LC-publieksprijs verdiende. Dat is Parkhoven in Leeuwarden geworden, een ontwerp van VNL Architecten (Teunis Vonk en Robert Landstra) uit Grou voor opdrachtgever Kwadrantgroep. ,,De samenwerking tussen opdrachtgever, de architect, de verschillende gebruikers en de stedenbouwkundigen van de gemeente Leeuwarden resulteerde in een zorgwoningencomplex met innovatieve en gedurfde oplossingen en met een architectonische uitwerking van een heel hoog niveau.’’

 

De Vredeman de Vriesprijs is vernoemd naar Hans Vredeman de Vries. Deze architect, planoloog, tekenaar en kunstenaar is in 1527 in Leeuwarden geboren. Hij staat bekend als de grondlegger van de Antwerpse Renaissancestijl.