Hou je ook van bordspellen? Er komen een 30 Seconds-kampioenschap en een spellenbeurs naar Leeuwarden

Dozen met 30 Seconds-spellen. FOTO LC

Dozen met 30 Seconds-spellen. FOTO LC

Na verscheidene edities in Zuid-Holland en Zeeland komt Jeroen Citroen in september naar Leeuwarden om daar het Open Fries Kampioenschap 30 Seconds te organiseren. Spellenvereniging UCP organiseert in juli de eerste spellenbeurs van Friesland.

30 Seconds is een partyspel dat jaarlijks tienduizenden keren wordt verkocht in Nederland. Het idee is simpel: binnen 30 seconden moet je zoveel mogelijk begrippen omschrijven die op een kaartje staan. En dat levert, aldus Citroen, hilariteit alom op.

,,Mensen worden bloedfanatiek. Het is een laagdrempelig spel en je gaat lachen, gieren en brullen. Er zijn bijna geen regels en het leidt ook wel eens tot frustratie, bijvoorbeeld wanneer je teamgenoot Schiphol omschrijft als de luchthaven van Amsterdam en jij kunt niet op de naam van het vliegveld komen.’’

Citroen zegt het er maar meteen bij: dit is de enige editie die hij buiten het Zuiden gaat organiseren. Vanwege de populariteit - in Rotterdam kreeg Citroen duizenden aanmeldingen - zocht het WestCord WTC Hotel contact met hem. Of het niet ook eens in Leeuwarden kon. Citroen toog naar de provinciehoofdstad en was direct enthousiast.

Lees ook: Waarom (bord)spellen echt niet nerdy zijn: 'Fluisteren hoeft niet meer'

,,Als het een groot succes is, gaan we misschien nog eens een tweede editie in Friesland houden, maar het is niet zo dat ik volgende week in Harlingen en Heerenveen sta.’’ Er is ruimte voor 150 deelnemers in 32 teams van 2 tot 4 spelers. Het kampioenschap vindt plaats op 26 september. Aanmelden kan hier .

Spellenbeurs in Leeuwarden

Spellenvereniging UCP uit Leeuwarden organiseert op 6 juli voor het eerst een spellenbeurs in het WTC Expo. Door het hele land zijn beurzen voor bordspellen, waarbij uitgevers hun nieuwste collectie tentoonstellen en waar je vaak ook het spel alvast kunt proberen. De grootste beurs is het Spellenspektakel, dat dit jaar in Utrecht zal plaatsvinden. Om het jaar is er het Noorderspel in Groningen. Friesland bleef achterwege. UCP bedacht een list: wat nou als er in Leeuwarden een spellenbeurs komt in de jaren dat er niet eentje in Groningen is?

Voorzitter Bob Schubert sprong in het diepe. Op 6 juli hoopt hij bij ‘Speelwarden’ enkele honderden liefhebbers te verwelkomen. Schubert trekt samen met spellenvereniging Ducosim uit Amersfoort en de Leeuwarder spellenwinkel Spellekijn op bij de organisatie van de beurs. ,,Er zijn veel te weinig beurzen in het Noorden. We gaan ook toernooien voor meerdere spellen houden, om publiek te trekken. En als het wel drukker wordt dan gedacht, gooit het WTC een andere zaal open.’’

Lees ook: Tips voor beginnende bordspelspelers: dit moet je spelen

Ook Nederlands grootste spellenuitgever 999 Games zal er met vijf of zes demonstratietafels aanwezig zijn. ,,Ik wil Bob hier graag bij helpen’’, zegt woordvoerder Bert Calis. ,,We willen het spelen van spellen enthousiasmeren in die regio, maar verwacht niet gelijk 1500 man op zo’n beurs. We zijn bereid UCP ook voor een tweede editie te ondersteunen en gaan na afloop evalueren. Kijk, als er maar 30 man op afkomen, dan wordt het voor ons ook lastig om er met zes tafels te gaan staan.’’