Hotelschoolstudenten schrijven kaartje voor eenzame ouderen: 'Lieve lezer, geniet van kleine dingen, er komen betere tijden aan!'

Studenten Pauline (links) en Lotte schrijven de ene na de andere kaart vol.

Studenten Pauline (links) en Lotte schrijven de ene na de andere kaart vol. FOTO NIELS WESTRA

Meer dan tachtig hotelschoolstudenten zaten de afgelopen twee dagen weer eens in hun schoolkantine; niet voor een broodje, maar om kaarten te schrijven voor eenzame ouderen.

‘Lieve lezer, Middels deze kaart wil ik u laten weten dat u niet wordt vergeten! De lente komt eraan dus dat betekent dat alles weer gaat bloeien. Geniet van de kleine dingen om u heen, er komen betere tijden aan! Veel liefs, Lotte’

Lotte Mooren (20) was dinsdag een van de studenten die in de kantine van hogeschool NHL Stenden ijverig kaarten zaten te schrijven. Anderhalve meter naast haar zit Pauline Galavazi, tegenover hen aan tafel Marleen Schut en Eva Pirovano. De vier derdejaars hotelschoolstudenten behoren tot de fanatiekelingen, want maandag schoven ze ook al aan bij een schrijfsessie.

‘We zijn er zo ook even uit’

In deze schrale tijden is het goed om iets te doen voor eenzame ouderen, vinden ze. Lotte: ,,Ik heb zelf twee oma’s die ik nu alleen op afstand zie, en dat vinden we allemaal lastig.’’ Pauline: ,,Het is voor ons ook best een eenzame tijd nu ons sociaal leven stilstaat. Voor veel ouderen is dat altijd zo, dat besef ik nu beter.’’ De meiden voegen eraan toe dat ze het zelf ook leuk vinden om een kaartje te krijgen. ,,En we zijn er zo ook even uit’’, vinden ze.

De schrijfactie is georganiseerd door studentenvereniging Io Vivat, die hiermee aanhaakt bij het landelijke initiatief Veel Liefs, dat ouderen verrast met kaartjes. Een broer van een van de docenten, kunstenaar Derk Wessels, ontwierp de fleurige lay-out, de school sponsort de druk- en verzendkosten.

Rond Valentijnsdag verspreid

,,We worden hier opgeleid tot professionals in gastvrijheid. Dit betekent voor mij iemand een warm en welkom gevoel geven. Nu we dat niet in praktijk kunnen brengen, laten we op deze manier onze gastvrijheid aan de zorg zien’’, zegt Io Vivat-voorzitter Anne Louise Mol. Van de 450 studenten wist ze er ruim 80 te mobiliseren.

De kaarten worden rond Valentijnsdag verspreid over verzorgingstehuizen in Leeuwarden.