Horecaondernemers Roos Brinkman (Soestdijk, Groningen) en Baukje de Vries (Paddy O'Ryan, Leeuwarden) blikken terug op lockdowns: 'Blijkbaar zijn we veerkrachtig genoeg om dit te overleven' | Zomer Live
Brinkman en De Vries blikken voor de LC en DVHN nog een keer terug op dat rare coronajaar, zittend op het terras van Hotel Oostergoo in Grou. Beide horecaondernemers waren het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws.
Zo gaf Brinkman bij de tweede lockdown in oktober en plein public aan hoe erg het voor de horeca was om een tweede keer dicht te moeten. ,,Ik kreeg heel veel reacties op de eerlijkheid waarmee ik toen sprak. Dat ik me afvroeg hoe de tweede golf te overleven. Hoe erg het was ondanks de steunmaatregelen. De reacties leverden mij weer positieve energie op om door te gaan.”
,,Het was heel moeilijk”, vult De Vries aan. ,,Je doet zo je best om te overleven, je personeel in dienst te houden. En ja, dat heeft me mijn pensioen gekost en ik kan dat niet meer terugverdienen. De tweede lockdown was wel veel zwaarder dan de eerste. De eerste keer was er nog de schrik en de verbazing over wat er allemaal gebeurde. In oktober vroeg ik me ook echt af of we het zouden overleven. Maar klaarblijkelijk zijn we toch veerkrachtig genoeg om hiermee om te gaan.”
Keihard werken voor beetje omzet
Toch zijn ze er nog niet, stellen zowel Brinkman als De Vries. De steunpakketten van de overheid worden afgebouwd en stoppen in oktober. Maar omzetten draaien zoals voor de crisis, is nog niet mogelijk door de nog geldende maatregelen. ,,We zitten halfvol. En de steunpakketten worden versneld versoberd en stoppen straks. Dat kan niet.”
,,Het probleem met de steun is ook dat als je wel een goede omzet draait, zoals wij vorig jaar zomer, dat je dan alles terug moet betalen in plaats van een deel. Pak als overheid gewoon de gemiddelde omzet over drie jaar en stem daar je steun op af”, vindt De Vries.
,,Want daar bestaan ook best veel misverstanden over. Mensen denken dat je steun krijgt en dat het daarom wel goed komt. Maar zo simpel ligt het niet. En ook nu moeten we nog keihard werken voor maar een beetje omzet”, vult Brinkman aan.
Tijd nodig om op orde te komen
Waar De Vries besloot echt dicht te blijven tijdens de lockdown en zich niet te begeven op de markt van afhalen en thuisbezorgen, probeerde Brinkman wel binnen de marges toch wat te doen. ,,Iedere zaterdag probeerden we wat. Maar elke keer waren er boa’s die iets niet goed vonden.”
,,Ja dan heb je een creatief idee, maar mag het weer niet. Ik herken dat. Al was het contact met de gemeente echt wel goed. Leeuwarder bestuurders informeerden en er zijn allerlei verruimingen geweest voor terrassen. Soms tijdelijk, maar ook permanent.”
,,Contact met bestuurders heb ik niet gehad. Het bleef beperkt tot de boa’s. Maar ook wij hebben meer ruimte gekregen voor de terrassen”, merkt Brinkman een verschil en een overeenkomst tussen Leeuwarden en Groningen op.
De maatregelen zijn versoepeld. De horeca draait weer op anderhalve meter of met testbewijzen. En tegelijkertijd bestaat er de angst voor een volgende golf met mogelijk nieuwe maatregelen. ,,Ik heb geen idee wat er dan gebeurt”, zegt De Vries. ,,Ik heb nu al veel moeite om personeel te vinden. Ik ben bang dat het na een derde lockdown nog moeilijker wordt om mensen te vinden”, aldus Brinkman. ,,We hebben nu vooral tijd nodig om alles weer helemaal op orde te krijgen.”
,,En ooit, dan wordt het weer normaal”, besluit De Vries. ,,Als iedereen zich maar laat vaccineren!”
Zomer Live is de hele zomervakantie elke woensdag vanaf 12.15 uur te zien op DVHN.nl en LC.nl en de facebookpagina’s van beide titels. Elke donderdag verschijnt een samenvatting van de uitzending in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Op woensdag 18 augustus is er een Zomer Live Special rechtstreeks vanaf festival Noorderzon in Groningen.