Hoogste Postcodekanjer ooit valt in Eastermar: 53,9 miljoen euro

FOTO DE VRIES MEDIA

De hoogste Postcodekanjer ooit (53,9 miljoen euro) is dit jaar gevallen in Eastermar. Iedereen waarvan de postcode begint met 9261, deelt mee in de prijzenpot.

De precieze postcode waarop de Postcodekanjer is gevallen, maakt de Postcode Loterij maandagavond tussen 22:30 uur en 23:30 uur in RTL Boulevard bekend. Het is een drukte van belang in Eastermar. Gespannen wachten de inwoners af welk geldbedrag hen ten deel zal vallen. In Eastermar wonen ongeveer 1500 mensen.

De Postcodekanjer van de Postcode Loterij bedraagt in totaal 53,9 miljoen euro en bestaat uit twee delen: een postcodeprijs en een wijkprijs. Deelnemers uit de winnende postcode (vier cijfers en twee letters) verdelen 26,95 miljoen euro. Deelnemers uit de winnende wijkcode (de eerste vier posities van de postcode) verdelen met elkaar de andere 26,95 miljoen euro.

Het is niet de eerste keer dat Friesland in de prijzen valt. In Sloten is in augustus nog een prijs van 2 miljoen euro gevallen. In april vorig jaar mochten winnaars in Scharnegoutum al ruim 1,1 miljoen euro verdelen. In Sneek is in februari 800.000 euro verdeeld.

Hoe groot is de Postcode Loterij?

Als het gaat om prijzengeld: behoorlijk groot. In 2015 keerde de loterij in totaal 250 miljoen euro uit aan prijswinnaars. Dat was meer dan de Lotto (205 miljoen euro), maar wel een stuk minder dan de Staatsloterij (472 miljoen euro). De Bankgiro Loterij betaalde dat jaar 62 miljoen euro uit aan prijswinnaars, de Vriendenloterij 53 miljoen euro.

 

En bij wie heb ik de grootste kans iets te winnen?

Volgens de meest recente gegevens van de Kansspelautoriteit, die toezicht houdt op de Nederlandse loterijen, is de kans dat een deelnemer aan de Postcode Loterij iets wint 14 procent. Bij de Staatsloterij is de winkans 50 procent, bij de Bankgiro- of Vriendenloterij rond de 27 procent. Dit zegt overigens niets over de hoogte van de prijzen.

Bij de Postcode Loterij kunnen ook wijken een prijs winnen. Die kans is veel en veel groter. Wie meespeelt, heeft volgens de loterij een kans van 90 procent dat zijn of haar wijk binnen een jaar een prijs(je) in de wacht sleept. Nederland kent zo’n 4500 wijken (viercijferige postcodes) met deelnemers aan de Postcode Loterij.

De Staatsloterij keert 70 procent van zijn totale omzet uit aan prijswinnaars, de Postcode Loterij 45 procent. Het resterende geld gaat grotendeels naar goede doelen.

Nieuws

menu