Hoogspanningslijn in Sneek gaat ondergronds

De bovengrondse 110-kilovoltsleiding tussen Loënga en de Groenedijk in Sneek wordt de komende jaren voor 3,5 miljoen euro onder de grond gewerkt.

Het gemeentebestuur van Súdwest-Fryslân stemt in met een variant, waarbij de stroomkabels aan de westkant van de Leeuwarderweg zullen worden ingegraven.

Daarmee zal het hele stuk hoogspanningslijn van het 110-kV-station achter garage Betten tot aan Camping Pasveer uit het zicht verdwijnen, net als acht masten.

Tennet grootste financier

De maatregel wordt goeddeels bekostigd door Tennet. De gemeente betaalt een wettelijke bijdrage van 20 procent (700.000 euro).

Sinds dit jaar bestaat er een landelijke regeling om verkabeling van hoogspanningslijnen mogelijk te maken, die gezondheidsrisico’s veroorzaken of de vrees daarvoor. In Sneek staan huizen en een camping op minder dan vijftig meter van de draden. De Gezondheidsraad vindt zo’n geringe afstand ongewenst.

De Loëngaster familie Hoekstra, die kampeerterrein Pasveer drijft, is tevreden dat de lijn en de masten naast de camping straks verleden tijd zijn. De 110-kV-lijnen naar de onderstations Marnezijl (Bolsward) en Raerd blijven wel via masten lopen.

Lees ook: Vragen over hoogspanningskabels door Sneker wijken

Nieuws

menu