Hoogleraar verwacht eerste inentingen in februari

LC Live over het corona-vaccin. FOTO LC

Zeker tot de zomer blijven bepaalde maatregelen nodig tegen verspreiding van het coronavirus. ,,Ik vrees dat we nog een beetje geduld moeten hebben”, zegt hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede.

De hoogleraar van rijksuniversiteit Groningen is niettemin opgetogen over de stappen die Pfizer gemaakt zegt te hebben. Het vaccin dat de Amerikaanse farmaceut onder meer voor Nederland ontwikkelt zou voor 90 procent effectief zijn, en dat is ,,best wel heel hoog”, zegt Huckriede in een interview met LC Live. ,,Het is heel goed nieuws en het geeft hoop.”

Voordat het vaccin in gebruik genomen kan worden, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zo kunnen echt harde conclusies pas getrokken worden als er meer testresultaten van besmette mensen bekend zijn. Huckriede verwacht dat dit binnen een week of vier, misschien al eerder het geval kan zijn. Onduidelijk blijft voorlopig hoe lang het vaccin werkzaam zal zijn.

Toch verwacht Huckriede dat in februari, misschien al in januari, de eerste groep ingeënt kan worden in Nederland. De Gezondheidsraad bepaalt volgende week wie dat zijn. Het zou de Groningse hoogleraar niet verbazen als voor kwetsbare ouderen wordt gekozen. Voordat alle kleine 6 miljoen Nederlanders voor wie vaccin is ingekocht bij Pfizer ingeënt zijn, zijn we volgens haar een half jaar verder.

Wereldwijd zijn er nog eens negen fabrikanten bijna net zover gevorderd in de ontwikkeling van een vaccin als Pfizer. Die zitten in de fase dat ze goed of slecht nieuws bekend kunnen maken, zegt Huckriede. De positieve berichten van Pfizer geven ,,heel veel hoop” voor andere vaccinontwikkelaars die gebruik maken van een eiwit op het oppervlakte van een virusdeeltje, stelt ze vast. ,,We wisten nog niet precies of het immuunsysteem daar goed op zou reageren, of de reactie van het immuunsysteem voldoende zou zijn om te beschermen tegen een infectie. Dat blijkt nu het geval, dát is het goede nieuws.”

Bekijk hieronder de uitzending terug.

Nieuws

menu