Hoogleraar over de suikertaks: 'Eindelijk gaan we echt iets doen tegen dementie'

Minder suiker consumeren heeft direct een positef effect op de gezondheid.

Door een suikertaks wordt in enkele Amerikaanse staten al minder frisdrank gedronken. Hoogleraar Jochen Mierau pleit ervoor deze en andere maatregelen snel in te zetten tegen dementie.

Jochen Mierau, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, is een van de bijna zeventig vooraanstaande wetenschappers die het kabinet in een open brief oproepen echt werk te gaan maken van het voorkomen van dementie.

,,We wisten natuurlijk al dat je minder ziek wordt als je gezond leeft. Maar nu komen we eindelijk verder dan die algemene waarheid. We kunnen nu ook zeggen: ‘oké, maar wat doe je er dan aan?’’’

In de open brief worden getallen genoemd die te besparen zijn door dementie beter aan te pakken. Het gaat om miljarden euro’s.

En er worden maatregelen genoemd. We nemen ze door met Mierau, wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health.

Een van die maatregelen is dat huisartsen hun patiënten nog voor ze ziek worden een behandeling kunnen aanbieden om gezonder te leven. De gecombineerde leefstijlinterventie heet dat.

Het wordt al sinds 1 januari vergoed maar in praktijk nog weinig gedaan, maar daar moet nu dan echt verandering in komen. ,,Als je arts zegt dat je moet bewegen of anders moet eten, heeft dat meer effect dan als zomaar iemand dat zegt’’, weet Mierau.

,,Voorheen mochten artsen iemand die rookt pas gaan behandelen als hij echte longschade had opgelopen. Nu kunnen ze al van te voren ingrijpen en iemand bijvoorbeeld naar de diëtist of fysiotherapeut sturen. In die zin is het wel goed om ongezond gedrag meer te medicaliseren. Het is anders te vrijblijvend.’’

Lees ook | Wetenschap pleit voor suikertaks en actie voor gezondere leefstijl tegen dementie

Zo zouden meer gemeenten in hun ruimtelijke ordening rekening moeten houden met gezonde inrichting van wijken. Meer groen, handiger fietspaden en wandelpaden. Zo blijkt ook dat juist de woonwijken waar meer mensen met een lagere opleiding wonen vaker langs de snelweg of dicht bij een fabriek met ongezonde lucht wonen.

Door beleidsmakers en wetenschappers wordt vaak gezegd dat alleen hoger opgeleiden profiteren van gezondheidscampagnes. Zij gaan vaker fietsen, wandelen en gezonder eten, terwijl juist in armere wijken mensen vaker ongezond zijn. Daardoor leven mensen met een lagere opleiding korter en lijden ze langer aan ziektes.

,,Maar we vergeten vaak dat de meeste mensen met een lage opleiding juist ook gezond leven’’, betoogt Mierau. ,,Als we te veel focussen op het ongezonde gedrag vergeten we dat juist in die armere gebieden en wijken de meerderheid juist wél gezond leeft.’’

De wetenschappers pleiten voor een suikertaks in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat dat werkt. Zo zijn er in Philadelphia en Berkely in de Verenigde Staten en in Catalonië suiker-belastingen ingevoerd, en in mindere mate ook in Chili, Frankrijk en Mexico. Het blijkt dat de consumptie van frisdranken en zoete vruchtensappen daarna daalde.

,,Juist die zoete drankjes bevatten heel veel suiker. Als je mensen kan stimuleren om standaard water te drinken in plaats van zoete frisdrank, dan betekent dat al een flinke bijdrage aan het verminderen van overgewicht.’’

Nieuws

menu