Hoogleraar over biologische landbouw: ‘We kunnen de wereld voeden’

De biologische landbouw heeft tal van voordelen. Maar kan ze de wereld wel voeden? Met gemak, zeggen deskundigen.

Scholieren wieden onkruid in een perceel met biologische bloemkolen in Munnekezijl. FOTO ARCHIEF LC

Scholieren wieden onkruid in een perceel met biologische bloemkolen in Munnekezijl. FOTO ARCHIEF LC

De biologische sector laat jaar in jaar uit spectaculaire groeicijfers zien, maar toch is bio-voeding nog altijd een niche en wordt ze vooral afgenomen door de elite. Op circa 1,5 procent van het mondiale landbouwareaal wordt biologisch geboerd, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. ,,We moeten dus nog meer en beter de voordelen voor het voetlicht brengen”, zei Peggy Miars, voorzitter van de Amerikaanse biologische belangenorganisatie vrijdag in Oosterwolde op een internationaal congres over de biologische landbouw.

Klimaat gebaat bij biologische landbouw

,,Bijvoorbeeld dat biologisch een regio een impuls geeft. Onderzoek wijst uit dat in gebieden met veel bio-boeren minder sprake is van armoede.” Ook het klimaat is gebaat bij biologische landbouw, aldus de Amerikaanse. Overheden zouden deze manier van landbouw bedrijven dus moeten omarmen om de planeet te redden. ,,Met de landbouw kun je sneller ‘klimaatstappen’ zetten dan met de introductie van elektrische auto’s”, vulde de Zwitserse hoogleraar Hans Herren aan.

Maar is dat wel zo. Heeft een gangbare koe die 10.000 kilo melk produceert niet een lagere carbon foot print dan twee biologische koeien die elk 5000 kilo produceren? ,,Echt onzin die redenering, helemaal achterhaald”, zo verklaart desgevraagd Volkert Engelsman van Eosta, een internationale biologische groente- en fruitgroothandel uit Waddinxveen. ,,Want die 10.000 kilo-koe is onderdeel van een niet houdbaar landbouwsysteem. Het gras is bemest met kunstmest en een deel van het krachtvoer komt van over de oceaan. Vooral met kunstmest zijn veel broeikasgassen gemoeid.”

Eerlijke kostenverdeling

Engelsman vindt dat er een eerlijke kostenverdeling moet komen tussen biologisch en gangbaar. ,,De bijkomende kosten van de intensieve gangbare landbouw worden volgens hem afgewenteld op de maatschappij. ,,De belastingbetaler draait op voor de kosten voor onder meer klimaatverandering, de afname van de biodiversiteit en watervervuiling.’’ Het doet Engelsman deugd dat de financiële sector meer oog krijgt voor dit aspect. ,,Bedrijven met een relatief hoge uitstoot van broeikasgassen kunnen steeds moeilijker aan kapitaal komen.”

Een ander vooroordeel waarmee de biologische sector te kampen heeft: ze kan de wereld niet voeden. ,,Dat kan wel degelijk”, zei Herren. ,,De productie in Europa en de VS zal weliswaar afnemen, maar Afrika heeft nog zoveel potentie. Daar kan de productie verviervoudigd worden, zonder kunstmest en zonder pesticiden.” De Indiase bodemwetenschapper Rattan Lal was het daarmee eens. ,,Tien miljard mensen voeden in 2050 is geen probleem als we voedsel minder verspillen, beter bewaren en beter distribueren en meer plantaardig eten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland