Hoogleraar Caspar van den Berg van Campus Fryslân tijdens opening academisch jaar: 'Academici, negeer andersdenkenden niet'

Op het moment dat Campus Fryslân het academisch jaar opent, ligt de wetenschap bij sommigen in de samenleving onder vuur. ,,Hebben wij wel genoeg gedaan om hen echt te begrijpen?”

Geen meelopende studenten of personeel dit keer: vanwege de coronamaatregelen mochten donderdag vrijwel alleen professoren meedoen in de processie waarmee het academisch jaar van de Campus Fryslân werd geopend. Voorop de pedel met de pedelstaf van de Rijksuniversiteit Groningen, waarvan Friese campus onderdeel is. Het is dit jaar de enige opening van de pedel; in Groningen werden alle publieke plechtigheden geschrapt.

Geen meelopende studenten of personeel dit keer: vanwege de coronamaatregelen mochten donderdag vrijwel alleen professoren meedoen in de processie waarmee het academisch jaar van de Campus Fryslân werd geopend. Voorop de pedel met de pedelstaf van de Rijksuniversiteit Groningen, waarvan Friese campus onderdeel is. Het is dit jaar de enige opening van de pedel; in Groningen werden alle publieke plechtigheden geschrapt. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

De sterren staan gunstig voor de Friese faculteit – studenten kunnen komend studiejaar alweer 70 procent van hun colleges klassikaal volgen – maar de derde opening van het academisch jaar stond donderdag bijna overal in het teken van corona. De processie van het Leeuwarder beursgebouw naar de Grote Kerk? Alleen de professoren mogen erin meelopen, universiteitspersoneel vanwege de veiligheid niet. De plechtige stoet wordt begeleid door twee medewerkers in hesjes. ,,Om te voorkomen dat de hoogleraren te dicht op elkaar lopen.” In de kerk zitten de genodigden - academici en een handvol studenten - al klaar, met voldoende tussenruimte.