Honderden foutieve testuitslagen bij GGD Drenthe en Friesland. 'We vinden het heel erg dat dit heeft kunnen gebeuren'

FOTO ANP

Bij een laboratorium dat coronatesten analyseert is een fout gemaakt, waardoor 273 inwoners van Friesland en Drenthe een foutieve testuitslag hebben gekregen.

Dat meldt GGD Fryslân op haar website. Laboratorium Royal GD in Deventer ontdekte de fout na het hertesten van de laboratoriumuitslagen. Daaruit bleek dat 133 uitslagen fout-positief waren, dus als positief gerapporteerd maar in werkelijkheid negatief en 140 uitslagen juist fout-negatief, dus als negatief gerapporteerd maar in werkelijkheid positief. Het ging om PCR-testen die zijn afgenomen op 1, 2 en 3 december. Door een menselijke fout is het misgegaan, aldus het laboratorium in een verklaring .

‘Wij vinden het heel erg dat dit heeft kunnen gebeuren. Als GGD informeren wij alle betrokkenen vandaag persoonlijk. Zo kunnen we individuele vragen beantwoorden en advies op maat geven”, zegt GGD Fryslân erover .

Niet negatief, maar positief

‘Alle GGD’en maken gebruik van een aantal (grote) laboratoria. Met steekproeven worden testmonsters met een positieve uitslag hierna nogmaals onderzocht. Bijvoorbeeld om te onderzoeken hoe vaak de omikronvariant momenteel voorkomt. Bij het tweede onderzoek kwam naar voren dat enkele monsters helemaal niet positief waren. Naar aanleiding daarvan zijn alle monsters van de afgelopen weken opnieuw onderzocht. Hierbij ontdekte het lab dat een aantal testresultaten niet negatief maar positief was. En ook dat een aantal testresultaten niet positief maar negatief was.’

Geen bericht is goed bericht

De GGD zegt exact in beeld te hebben welke personen een verkeerde testuitslag hebben gekregen. ‘Wij sturen vandaag een mail, we verzenden een brief en bellen alle betrokkenen. Heb je vandaag geen bericht van ons, dan hoor je niet bij de betrokkenen en kun je ervan uitgaan dat jouw testuitslag correct was.’

Nieuws

menu