Hogere celstraffen voor Zweedse drugssmokkelaars

De drie Zweden die in maart vorig jaar 18 kilo cocaïne smokkelden van het vliegveld van Drachten naar hun thuisland hebben in hoger beroep hogere celstraffen gekregen.

De drie hebben allemaal een jaar extra celstraf gekregen van het Hovrätten (Zweeds voor Gerechtshof) in Malmö.

De Zweed die de drugs in het centrum van Drachten ophaalde hoorde maandag een celstraf van zeven jaar en drie maanden uitgesproken worden, een jaar langer dan hij in november tijdens de reguliere zitting hoorde.

De piloot en de handlanger die zijn maatjes in Zweden hielp moeten nu een celstraf van zeven jaar uitzitten. Eerder waren ze veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Zowel internationaal openbaar aanklager Stefan Gradler als de drie veroordeelden hadden na de uitspraak in november hoger beroep ingesteld bij het Gerechtshof in Malmö. Die oordeelde maandag dat de drie een zwaardere straf verdienen dan dat de rechtbank in het Zuid-Zweedse Lund ze in november had gegeven.

Het Zweedse Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist tegen het trio, die in november tijdens de driedaagse zitting alle betrokkenheid ontkenden. Ze verklaarden één voor één dat ze erin waren geluisd.

Lees op lc.nl/drugsvlucht terug hoe de drie Zweden met behulp van een nog op de vlucht zijnde handlanger 18 kilo cocaïne smokkelden van Drachten naar Zweden. Ze werden echter bij toeval door de Nederlandse politie ontdekt. Bij terugkomst in Zweden werden ze opgepakt. s

Nieuws

Meest gelezen

menu