Hoger beroep handrem-zaak: Groninger veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor 'roekeloos gedrag'

De 48-jarige Groninger die in november 2016 een dodelijk ongeval veroorzaakte door in een rijdend busje aan de handrem te trekken, is in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar cel en een rijontzegging van drie jaar.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan roekeloos gedrag. Roekeloosheid is de zwaarste vorm van schuld in het strafrecht.

Bij het ongeval kwam de 35-jarige Daniël Postema, voetballer bij vv Waskemeer om het leven. Twee andere inzittenden, waaronder de bestuurder, raakten ernstig gewond. De bestuurder liep blijvend hersenletsel op, hij is voor 65 procent afgekeurd. Tijdens het rijden, de bus reed ongeveer 70 kilometer per uur, trok de Groninger aan de handrem.

Lees ook: Moeder in handremzaak: 'Waar was je toen je vrienden zwaargewond in het ziekenhuis lagen?'

Botste tegen betonnen pilaar

De bus draaide 360 graden om zijn as en botste tegen de betonnen pilaar van een spoorwegviaduct. De inzittenden waren op weg naar een feestje. Toen bleek dat Postema eerst thuisgebracht zou worden omdat zijn zoontje ziek was, gaf de de Groninger te kennen dat hij uit wilde stappen en trok hij aan de handrem. Later ontkende hij en zei hij dat hij op de handrem had geleund om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Verschillende getuigen, waaronder een politieagente in burger die vlak na het ongeval ter plaatse was en eerste hulp verleende, hebben hem horen zeggen dat dat hij de handrem had aangetrokken. Het hof oordeelde dat de eigen verklaring van de Groninger ‘van onvoldoende gewicht’ was. Het hof stelde dat hij door te ontkennen geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen en ‘onvoldoende compassie’ heeft getoond ten opzichte van de slachtoffers en de nabestaanden.

Het hof hield er rekening mee dat de man zijn leven lang geconfronteerd zal worden met het feit dat hij een dodelijk ongeval heeft veroorzaakt. ‘En dat juist hij, een voetbalvriend, hiervoor verantwoordelijk is’. Eerder veroordeelde de rechtbank de Groninger twaalf maanden cel op voor dood door schuld. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep twee jaar cel plus drie jaar rijontzegging.

Lees ook: Handrem-zaak: twee jaar cel geëist in hoger beroep voor man die dodelijk ongeluk veroorzaakte

Nieuws

Meest gelezen