Hoge waterstand: gemalen wederom gesloten en meer uitval van veerdiensten

Marrum: Zeegemaal De Heining met zoet-zout uitwateringskanaal.

De hoge zeewaterstand zorgt dinsdag voor nog meer uitval van veerdiensten van en naar de Waddeneilanden. Wetterskip Fryslân heeft vanwege de waterstand de keermuur in Harlingen weer afgesloten. Ook zijn de schuiven van de zeegemalen dichtgedaan.

Het gaat om de gemalen bij Roptazijl, Zwarte Haan en Marrum (De Heining).

Het Wetterskip verwachtte dat het water bij Harlingen rond 11.10 uur een stand van 2,70 meter boven NAP zou halen. Maandag was de waterstand in de Waddenzee lager dan was verwacht. Het Wetterskip had de keermuur in Harlingen en de zeegemalen toen weer opengezet, om overtollig water af te voeren naar de Waddenzee.

Dinsdag is er nog steeds veel uitval van veerdiensten naar de Waddeneilanden. Wagenborg heeft dinsdag de dienstregeling van de veerdiensten van het vasteland naar Ameland en Schiermonnikoog al vier keer gewijzigd. Zowel sneldiensten als reguliere veerdiensten tussen het vasteland en de eilanden varen volgens aangepaste dienstregelingen.

Kijk hier voor een overzicht van de veerdiensten: Welke veerdiensten komen te vervallen dinsdag?

Sluizen stromen water af uit Friese boezem

Door de harde wind blijven de sluizen bij Goingarijp en Broek voorlopig gesloten. Die zijn zaterdag al door het waterschap preventief gesloten om hoge waterstanden door opwaaiing tegen te gaan.

De sluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp stromen zoveel mogelijk water af om de waterstand op de Friese boezem te verlagen.

Nieuws

menu