Hof trekt vier dagen uit voor zaak blokkeerfriezen

Jenny Douwes wordt op het Zaailand gehuldigd door aanhangers, na afloop van de eerste rechtszaak tegen de blokkeerfriezen. FOTO LC

Het hoger beroep van 19 veroordeelde blokkeerfriezen bij het gerechtshof in Leeuwarden wordt over twee maanden behandeld.

Het hof heeft vier dagen uitgetrokken voor de zaak: 24, 25, 26 en 27 september. De laatste dag geldt als uitloopdag. ,,Eerlijk gezegd denk ik dat het deze keer in drie dagen wel afgerond zou moeten zijn", zegt advocaat Tjalling van der Goot, die op één na alle blokkeerfriezen bijstaat.

Van de 34 Friezen die vorig jaar door de rechtbank in Leeuwarden werden veroordeeld voor het blokkeren van snelweg A7 bij Oudehaske, op 18 november 2017, waardoor demonstranten van Kick Out Zwarte Piet niet op tijd in Dokkum konden komen voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas, legden 15 zich neer bij hun werkstraf.

De 19 anderen zijn het principieel oneens met hun veroordeling, aldus Van der Goot. Volgens hem zijn er genoeg gaten te schieten in het vonnis van de rechtbank. Jenny Douwes kreeg de zwaarste straf opgelegd: voor opruiing kreeg zij de maximale werkstraf van 240 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland