Hoezo coronacrisis? Deze leerlingen deden enthousiast onderzoek en staan vandaag met hun profielwerkstuk in onze onderwijsbijlage

Coronacrisis? Welke coronacrisis? Je zou bijna vergeten dat we al een jaar in een pandemie zitten bij het lezen van de profielwerkstukken in deze speciale onderwijsbijlage van de Leeuwarder Courant. De makers lieten zich niet weerhouden door alle beperkingen en deden enthousiast onderzoek naar onder andere duurzame methanol, reanimatieles op school en fantoompijn.

De makers van de beste profielwerkstukken van Friesland hebben één ding gemeen: ze lieten zich niet ontmoedigen door alle beperkingen in het onderwijs het afgelopen jaar. Soms knepen scholen een oogje dicht. ,,Wij hebben extra genoten van de tripjes die we voor ons werkstuk toch konden maken, terwijl verder alles zo’n beetje gesloten was’’, zeggen de broers Melèce en Nérée van der Woerdt uit Noordwolde, leerlingen van het Linde College in Wolvega. Zij maakten een film en een schilderij als profielwerkstukken en bezochten daarvoor diverse kunstenaars.

Chris Kooijman en Max Tiemersma, leerlingen van Simon Vestdijk in Harlingen, onderzochten of methanol ook duurzaam geproduceerd kan worden. Ze konden bij de Universiteit Twente een speciale reactor gebruiken voor hun experiment. Ze hebben wel eens een reisverbod genegeerd, bekennen ze. ,,We wilden toch onderzoek doen’’, zeggen ze lachend.

De finalisten, vandaag geportretteerd in de bijlage LC Toptalent, zijn gekozen uit ruim vijftig ingezonden werkstukken. Alle inzendingen zijn vanaf vandaag te bekijken op de site lc.nl/toptalent . Een groot aantal inzenders maakte ook een korte video. Op de site kan gestemd worden op de werkstukken.

Het werkstuk met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Die wordt op 21 april in een speciale finale-avond in theater de Harmonie in Leeuwarden gehuldigd. Een deskundige jury bepaalt welke werkstukken uiteindelijk de beste zijn en beloont de makers met een geldprijs van 333,33 euro. Vanwege de coronamaatregelen is deze keer geen publiek welkom bij de finale, die wordt uitgezonden op lc.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Instagram
Video