Hoe kan je de privacy van personeelsleden respecteren en tegelijk zorgen voor een veilige werkomgeving?

Werk en studie kwamen bij elkaar in het ‘corona-essay’ van Mirjam Marinus (38). Ze schreef over de prikparadox die ze in de praktijk bij Friesland Lease ervaart. Veel bedrijven zullen zich erin herkennen.

Mirjam Marinus in het kantoor van Friesland Lease.

Mirjam Marinus in het kantoor van Friesland Lease. FOTO JILMER POSTMA

Op de werkvloer van Friesland Lease zong het rond voor de zomer. Werknemers die geen vaccinatie wilden, werden met naam en toenaam genoemd. Mirjam Marinus hoorde het en wist: ,,Dit mag dus helemaal niet.”

Het leverde haar een dilemma op, ze zat er als directielid en manager personeelszaken en marketing flink mee in haar maag. Want hoe moest ze nu handelen? Hoe kon ze de privacy van de betreffende personeelsleden respecteren en tegelijkertijd voldoen aan haar plicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving?

Om antwoorden te vinden, ging ze op onderzoek uit. Oók omdat ze in het derde jaar van haar masterstudie aan het academisch opleidingsinstituut AOG in Groningen een essay moest schrijven over ethiek en leiderschap, gestut door een voorbeeld uit de praktijk. ,,Over een onderwerp hoefde ik dus niet lang na te denken.” De titel van het essay dat ze uiteindelijk produceerde: Prikparadox op de werkvloer, ethisch leiderschap in tijden van vaccinatie .

Klanten

Over de praktijk gesproken. Bij Friesland Lease nodigen ze vaak klanten uit om mee te gaan naar wedstrijden van SC Heerenveen, de club waarvan het Drachtster bedrijf sponsor is. Het overleggen van een coronabewijs is verplicht om het stadion te kunnen betreden. En in oktober organiseert Friesland Lease met de zogeheten vitaliteitsdagen een meerdaags evenement.

,,Ook dan moet je een coronabewijs hebben”, zegt Marinus. ,,Onze relaties, maar onze medewerkers net zo goed. Met degenen die zich niet willen laten vaccineren en ook een test niet zien zitten, moet je simpelweg in gesprek. Officieel mag je niet weten of personeelsleden zijn gevaccineerd, maar als je het toch te horen krijgt, dan moet je er iets mee. Er zijn veel meer bedrijven die met dit soort situaties te maken krijgen. Praat in alle openheid over oplossingen, zou ik willen zeggen. En zorg ervoor dat er voor een medewerker werk is dat hij of zij wél zonder problemen kan doen.”

Ze hoorde een psycholoog bij Nieuwsuur vorige maand vertellen dat polarisatie tussen de voor- en tegenstanders van vaccinatie koste wat kost moet worden voorkomen, zeker ook op de werkvloer. Het was haar uit het hart gegrepen.

Begrip

,,Blijf vooral naar elkaar luisteren en probeer begrip te hebben voor elkaars standpunten, ook als het lastig is. Op kantoor in Drachten maken we geen onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. We houden ons voor ieders veiligheid aan de coronarichtlijnen. Dat is wat we kunnen doen. Zo heb ik het in het essay ook opgeschreven. Als over een paar weken de anderhalvemeterregel komt te vervallen, zullen wij onderling nog steeds afstand bewaren. Dat werkt, dus waarom zouden we veranderen?”

,,We hebben geen speciale regels voor mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd willen worden”, vervolgt Marinus. ,,Van dwang of drang is geen sprake. We zetten niemand apart. Dat mag niet en dat willen we niet. Oordeel niet, laat iedereen in zijn waarde. Zo denk ik erover. En geef als leidinggevende het goede voorbeeld. Ik denk dat dit in mijn essay de belangrijkste conclusie is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Instagram