Hoe groot is de kans dat zonnepanelen in brand vliegen?

FOTO ANTON KAPPERS

De schuurbrand op bedrijventerrein Azeven Noord donderdagmiddag in Drachten, lijkt te zijn ontstaan in de zonnepanelen op het dak van de schuur. Zijn de panelen brandgevaarlijk?

Gebeurt het vaker dat zonnepanelen vlam vatten?

Het komt bijna nooit voor dat zonnepanelen in brand vliegen. De afgelopen drie tot vier jaar is dit in Friesland maar enkele keren gebeurd, weet Marten Brinksma van de brandweer. ,,Wij maken het heel minimaal mee. Er is daarom ook geen extra aandacht voor bij ons.’’ Wel wijst hij op het feit dat er steeds meer zonnepanelen komen.

Is al bekend hoe de brand in Drachten ontstond?

Formeel is de oorzaak van de brand onbekend. Dat blijft ook zo, want politie en brandweer gaan hier geen onderzoek naar doen. De politie doet dit alleen bij (vermoedens van) strafbare feiten, de brandweer heeft slechts beperkte mogelijkheden voor eigen onderzoek. Feitelijk is dit incident te klein, zegt Brinksma.

Hoe ontstaat brand in zonnepanelen?

Als zonnepanelen toch in brand vliegen, komt dit vaak door ondeugdelijke accu’s. Deze zijn bedoeld voor de opslag van zonne-energie. Ze kunnen nu en dan kinderziektes hebben en mogelijk ontploffen.

Zijn er nog meer gevaren?

Daarnaast vormen ook de omvormers (inverters) wel eens een gevaar. Deze apparaten zetten de door de zonnecollectoren geleverde gelijkstroom om in wisselstroom. Soms is er bij de omvormer bijvoorbeeld te weinig ventilatie of te weinig brandwerend materiaal. Als zo’n omvormer binnen staat, wordt geadviseerd een brandmelder te plaatsen.

Nieuws

Meest gelezen

menu