Hoe doe je mee? En andere vragen over de onzichtbare Elfstedentocht

In zestien weken lopen we in een onzichtbare Elfstedentocht langs de elf Friese steden. FOTO LC

Evenementen zijn er deze zomer niet in Friesland, en toch kan er een Elfstedentocht gewandeld worden. Virtueel, weliswaar, maar wel met de voeten.

Wat is een onzichtbare Elfstedenwandeltocht?

Een virtuele tocht langs de Friese elfsteden, die de route van 283 kilometer volgt van het Elfstedenpad, zoals Johan Vellinga en Broer Adema dat hebben uitgezet. Virtueel is het, omdat de wandelaars daar niet werkelijk lopen. Maar anders dan veel virtuele dingen van nu, is dit niet thuiszitten en ergens naar kijken: het gaat om meedoen. Van elk rondje met de hond, elke boswandeling, de gang naar de winkel, tellen deelnemers de stappen en zetten die af tegen de route. Het gaat dus om de kilometers en de gedachte van die tocht door Friesland.

Bekijk een lijst met nog meer veelgestelde vragen via de evenementpagina .

Loop je dat in een keer?

Dat kan. Maar om het overzichtelijker te houden, is de route opgedeeld in zestien etappes van ongeveer gelijke lengte, ongeveer 20 kilometer. Dat zijn ongeveer 27.000 stappen. Maandag begint de eerste. Dat is een wandeling door Leeuwarden, als proloog. De week erop gaan de wandelaars – virtueel – van Leeuwarden naar Mantgum. En zo voort, tot ze de eeste week van september weer in Leeuwarden zijn. Wie geen zin heeft om de hele zomer zo te wandelen, kan ook een paar etappes doen. Wie pas halverwege begint, kan dat ook.

Hoe werkt het?

Deelnemers melden zich aan op de website www.doejemee.nl/elfstedentocht . Daar staan alle etappes op een rijtje. Wie zich bovendien aanmeldt op de website of app Endomondo, kan automatisch de stappen en afstanden bijhouden en ziet elke week of de etappe gehaald is. Iedere maandag trappen wij de nieuwe wekelijkse challenge af.

Kun je ook meedoen met een gezin, een familie, een wandelclub?

Iedereen doet individueel mee. Maar op de website kunnen wel ervaringen gedeeld worden. Ook is de hashtag #wandel11 in het leven geroepen om ons en anderen op de hoogte te houden van jouw prestaties. En elkaar opjutten om een paar stappen meer te lopen kan altijd.

Wie organiseert dit?

De Leeuwarder Courant en zorgverzekeraar De Friesland samen.

Waarom doen ze dat?

De Leeuwarder Courant om er hopelijk aardige verhalen aan over te houden. Maandag beginnen we daarmee. De Friesland, omdat die mensen in het algemeen wil uitdagen meer te bewegen.

Zit je aan die twee bedrijven vast als je meedoet?

Nee. Meedoen is gratis en staat open voor iedereen, of die nu de Leeuwarder Courant lezen en bij De Friesland verzekerd zijn of niet. Deelnemers hoeven ook niet in Friesland te wonen, dat is het voordeel van een virtuele tocht. Ze hoeven alleen maar wat met de elfstedentocht te hebben. Bovendien zijn de deelnemers anoniem. Het enige dat op de website te zien is, is hoeveel mensen er meedoen. We hopen op heel veel.

Je kunt toch ook gewoon het echte pad lopen?

Daar is iedereen vrij in, dat kan altijd. Als deze zomer de regels van het RIVM maar worden gevolgd, dus niet in groepen en op afstand van elkaar.

Meer informatie op www.doejemee.nl/elfstedentocht . Daar staat ook een uitleg over Endomondo, waarmee op een simpele manier stappen en afstanden kunnen worden bijgehouden. Maandag begint de eerste ‘challenge’: een virtuele wandeling door Leeuwarden.

Nieuws

menu