Hoe blijven we gezond? Volgens Jos Meeús uit Drachten moet je blijven kijken naar wat je nog kan

De coronacrisis toont onze kwetsbare gezondheid. Ten dele hebben we een goede gezondheid zelf in de hand. Ervaringsdeskundigen bieden inspiratie. Vandaag: Jos Meeús (70) uit Drachten.

Jos Meeús en zijn partner Antje Fokkema in hun achtertuin in de Drachtster nieuwbouwwijk De Drait.

Jos Meeús en zijn partner Antje Fokkema in hun achtertuin in de Drachtster nieuwbouwwijk De Drait. FOTO JILMER POSTMA

Pastinaak, wortel, boontjes, snijbiet, sla, raapstelen, frambozen, wijnbessen, druiven en ga zo maar door. Groenten en fruit verbouwen Jos Meeús en Antje Fokkema achter huis, midden in nieuwbouwwijk De Drait in Drachten. Toen Antje in 2004 bij Jos kwam wonen ging de vijver eruit en kwam de moestuin erin. ,,Zo’n 30 procent van alle groente die we eten halen we hier uit”, schat Meeús. Fokkema: ,,En het onkruid eten we ook. Paardenbloem, brandnetel, kleefkruid, zevenblad, daslook.”

Brood bakt Meeús al jaren zelf, net zoals de twee hun eigen notenpasta maken. ,,Heel veel groente en geen suiker”, zo vatten Meeús en Fokkema hun op het Moerman-dieet geïnspireerde voedingspatroon samen. Iedereen heeft baat bij dit dieet, maar zeker als je zoals Meeús chronische kanker hebt is biologisch eten bittere noodzaak, stelt Fokkema. ,,Je moet geen toxines in je lijf hebben, je lijf is bezig om zich tegen de kanker te verweren. Met troep erbij lukt dat niet.” Alcohol en vlees staan ook niet op het menu.

In 2001 kreeg Meeús de diagnose ongeneeslijke prostaatkanker. ,,De uroloog zei: meneer Meeús laten we proberen vijf jaar verder te komen. Ik zei: ik ga voor twintig jaar, en kijk, ik ben er nog. Maar dat komt niet uit de lucht vallen.”

'Ik draag de positieve gedachtes van Franciscus met me mee'

Met steun van de spiritualiteit en de positieve geest van zijn nieuwe partner - destijds ingenieur en bodemspecialist, nu yogalerares - is Meeús zo ver gekomen. Ze ontmoetten elkaar in Assisi, de stad van de heilige Franciscus, op meditatief gebied het grote voorbeeld van de toenmalige rayonchef in de liftenbranche. ,,Ik draag de positieve gedachtes van Franciscus met me mee. Met meditatie op adem probeer ik mijn toestand te aanvaarden”, vertelt Meeús. Fokkema: ,,Je kunt pas iets constructiefs doen, als je accepteert dat iets zo is.”

Het stel is zeer sportief. Meeús deed vroeger aan wedstrijdwielrennen en liep halve marathons. In de liefde voor zeilen vond het stel elkaar. ,,’s Zomers nemen we altijd drie maanden vrij. Een maand zeilen, vier tot zes weken fietsen, lange wandeltochten. Maar ook skeeleren en langlaufen”, somt Meeús op.

Die sportieve uitdagingen moesten in de loop der jaren worden bijgesteld. Meeús is zo’n 35 keer bestraald, zitten op een zadel ging niet meer. Daarop stapte hij over op een ligfiets. ,,Je moet doen wat je kan en niet zeuren over wat je niet meer kan”, zegt Fokkema. Met die instelling staat Meeús in het leven. Met allerhande alternatieve middelen en therapieën ging hij naast de reguliere behandelingen zijn kanker te lijf. ,,Ik heb nooit gezegd: ik genees. Ik ben altijd bezig met zo lang mogelijk te leven.”

Positieve mindset

In 2020 moest hij alsnog aan de chemo. Een afzwakkend immuunsysteem en ontstekingen in zijn bekken zorgden ervoor dat hij vier maanden niet kon lopen en dit jaar al drie keer in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Met behulp van zijn positieve mindset hervindt hij gestaag zijn spierkracht. ,,Ik wilde er weer uit, heb een rolstoel geleend. Op een gegeven moment kon ik weer zelf een beetje lopen en kon de rolstoel weer weg.”

Lopen doet Meeús met behulp van een rollator. ,,Veel mensen durven daar niet de straat mee op, die schamen zich”, zegt Fokkema. ,,Het is de uitvinding van de eeuw! Zo kan ik weer wat”, vindt Meeús. Zo past hij zich voortdurend aan aan wat wel kan. Vandaar dat ze het tentje twee jaar geleden hebben vervangen door een caravannetje. Kort geleden hebben ze gewoon weer een week gekampeerd in Drenthe.

De behandelende artsen zijn onder de indruk van zijn leefstijl, merkt Meeús. ,,Kijk, dit is de meneer die heel Europa doorfietst, zei het hoofd van de afdeling tegen zijn assistent.” Fokkema: ,,Ondertussen vragen ze nooit: hoe doe je dat nu. Alleen soms de verpleegkundigen, die doen dat wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Gezondheid