Hoe blijven we gezond? Remko Kuipers: 'Als groente gratis was, hadden we geen diabetes type 2'

De coronacrisis toont onze kwetsbare gezondheid. Ten dele hebben we een goede gezondheid zelf in de hand. Ervaringsdeskundigen bieden inspiratie. Vandaag, deel 3: Remko Kuipers (40) uit Amsterdam.

Cardioloog Remko Kuipers tussen de verse etenswaar.

Cardioloog Remko Kuipers tussen de verse etenswaar. FOTO JEAN-PIERRE JANS

,,In de supermarkt denk ik: oh mijn god, ál die vreselijke schappen vol verslavend gif. Maar als ik dan op de versafdeling kom, dan ben ik weer helemaal gelukkig. Dan sta ik in mijn jager-verzamelaar-omgeving, daar voel ik me thuis”, vertelt Remko Kuipers.

De cardioloog uit Amsterdam, afkomstig uit Buitenpost, viert met zijn gezin vakantie in het zuiden van Frankrijk. ,,Als ik dan met een tas vol verse waar de winkel uitstap, voelt het alsof ik in een moestuin heb mogen plukken. Voor veel mensen is het heel moeilijk om bewust gezond te zijn. De verleiding om ongezonde rotzooi te kopen is groot, vooral voor mensen die niet weten of niet geïnteresseerd zijn in wat gezond is. Ongezond voedsel is vrijwel altijd het goedkoopst. De kunst is om je denken om te draaien: het besef dat je uiteindelijk gezond bezig bent, geeft dan een euforisch gevoel.”

Cultuur van kleuterklas

Het ongezondheidsprobleem begint al met de cultuur van de kleuterklas, vindt Kuipers. Op de kleuterschool wordt de jeugd aangemoedigd bij een verjaardag elkaar snoep te geven en taart te eten, ziet hij nu zijn kinderen van 3 en 5 in Amsterdam naar school gaan. ,,Nee! Onze kinderen trakteren op wortels, paprika en een heerlijke groentequiche. De kinderen worden van jongsaf verslaafd gemaakt aan suikers, in onze kapitalistische samenleving is de markt niet bezig met gezondheid, maar met verkoop van meer en meer en meer. Alles draait om geld.”

Het propageren van een gezonde leefstijl komt bij hem voort uit irritatie over de zorg die te duur wordt. ,,Je kan niet meer ontkennen dat sigarettenrook kankerverwekkend is, maar je kan ook niet meer ontkennen dat je leefstijl je gezondheid bepaalt en je daar dus ook zelf verantwoordelijk voor bent.”

Oerleefstijl

Bij Kuipers ging een jaar of vijftien geleden de knop om. Hij promoveerde in Groningen in de evolutionaire geneeskunde en schreef een boek over het oerdieet, al spreekt hij liever van een oerleefstijl. ,,Je moet het de mensen niet te moeilijk maken, mensen raken de draad kwijt met al die moeilijke voedingsregels. Het concept is simpel: ga terug naar wat onze over-over-overgrootmoeder ooit at, vers en onbewerkt dus.”

Hij deelt sindsdien de mensen op in vier categorieën: bewust gezond, onbewust gezond, onbewust ongezond en bewust ongezond. ,,Die laatste is de ergste groep. Die eten zich tonnetje rond, eten alleen patat en frikandellen, schrikken er niet van als ze 150 kilo wegen en als ze in het ziekenhuis belanden verwachten ze geholpen te worden, want Nederland is toch een verzorgingsstaat?!”

In Amsterdam ziet Kuipers ,,de dikke ik”. ,,Gezette mannen met Porsches, bij wie alles om zichzelf draait: racen op het circuit van Zandvoort, Bourgondisch dineren en maling hebben aan klimaat en nageslacht.”

Eigen verantwoordelijkheid

Kuipers vindt die houding anno 2021 moeilijk te verkopen aan de rest van Nederland. ,,Tijdens de coronacrisis hielden ook die typen de ic-bedden bezet. Mannen rond de vijftig, zestig, met hele dikke buiken en een ongezonde leefstijl. Natuurlijk, iedereen moet zijn vrijheid hebben, maar kun je dan verzorging van het systeem eisen? Een ongezonde leefstijl zou, net als een vervuilende leefstijl, voor eigen kosten moeten komen.”

Die eigen verantwoordelijkheid, dat is eigenlijk de laatste strijd, concludeert Kuipers. ,,En het loont, want wie 80 procent van de tijd gezond leeft, die zie je nauwelijks bij de cardioloog. Als groente gratis was en frisdrank en suiker onbetaalbaar, dan hadden we geen diabetes type 2 in ons land.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Gezondheid