Hoe Dina haar duivel ontmoette

Tijdens haar reis naar Irak kon Dina Meijer uit Drachten eindelijk haar kleinkinderen Gulistan (8), Sheristan (6) en Conkiy (4) in de armen sluiten.

Dina Meijer uit Drachten reisde naar Irak om haar schoonzoon in de ogen te kunnen kijken. Hij schoot haar dochter door het hoofd met een kalasjnikov.

Ze staan opgesteld langs de muren van een lange gang. Gezicht naar beneden, handen over elkaar. Tachtig veroordeelde moordenaars in het heropvoedingsinstituut van Duhok, een Koerdische provincie in Noord-Irak. Geïmponeerd en gespannen loopt Dina Meijer (61) uit Drachten langs de mannen, gevolgd door misdaadverslaggever John van den Heuvel en zijn productieteam van het programma Vermoord in het buitenland. De zenuwen gieren door haar lijf.

Gevangene nummer 177

Plots haalt de directeur van de instelling een van de gevangenen uit de rij. Nummer 177 staat er op het bruine hesje dat de veroordeelden verplicht moeten dragen. Hij draagt een rood-wit geblokte blouse, keurig gestreken door het personeel van het instituut. De man stapt met een doodse blik op zijn schoonmoeder af, geeft haar ongevraagd een zoen en valt haar om de nek. Dina is overdonderd. Ze is niet gediend van de omhelzing, maar door de emoties en de stress ook niet in staat om hem direct van zich af te duwen.

,,Waarom? Waarom? Zeg mij alleen waarom?’’, brengt ze uit als ze zich heeft losgerukt. De man die vorig jaar op 15 februari haar 24-jarige dochter Safhinaz Zerrouy met een kalasjnikov door het hoofd schoot, geeft geen antwoord. Ook niet als ze even later in de kamer van de directeur zitten.

In de gang, onderweg naar deze ruimte, grijpt de 34-jarige Koerd haar hand. Even hangt die slap in de zijne. Totdat John van den Heuvel hier een einde aan maakt. Zelf durft Dina er niks van te zeggen.

Geen antwoord

Een antwoord op de vraag waarom hij Safhinaz vermoordde, krijgt ze niet. De Koerd denkt in eerste instantie dat Dina met een cameraploeg naar Irak is gekomen om hem naar Nederland te halen, zodat hij hier zijn straf uit kan zitten. Hij ontkent dat hij de moord heeft gepleegd, hoewel hij eerder uitgebreid excuses maakte aan zijn moeder en zijn drie kinderen Gulistan (8), Sheristan (6) en Conkiy (4) die hem een keer in de twee weken bezoeken.

Dina werd ook gevolgd door de Koerdische tv-zender Rudaw. ( App-gebruikers klikken hier. )

Ondanks zijn ontkenning is Dina blij dat ze haar schoonzoon in de ogen heeft kunnen kijken. Ze heeft hem gezegd hoeveel verdriet hij haar, maar vooral ook zijn drie kinderen heeft aangedaan.

Hij – die zoveel van Safhinaz hield, bezeten van haar was – heeft ze hun moeder afgepakt en dat is onvergeeflijk. Net als het feit dat hij strafvermindering kreeg. Hij komt vrij op 26 augustus 2023. Het staat in Dina’s geheugen gegrift.

Voor de ogen van hun dochters

Van de politie in Irak hoort ze dat hij Safhinaz in hun woning doodschoot voor de ogen van hun beide dochters, terwijl ze hun kleine ventje in de armen had. Zijn moeder, gealarmeerd door haar kleinkinderen, bezwijkt bij de aanblik van haar schoondochter in een plas bloed. Zijn broers rijden vervolgens in paniek met haar lichaam naar het ziekenhuis. Hier wordt vastgesteld dat ze is overleden. Dina weet nu dat het een schouwarts was die tijdens zijn onderzoek het prachtige, lange haar van Safhinaz afknipte.

Een dag na deze ontmoeting brengt Dina voor de tweede keer tijdens de reis een bezoek aan haar kleinkinderen. Tot januari 2016, toen hun ouders naar Irak vertrokken, woonden ze in relatieve rijkdom in Nederland, nu verblijven ze bij hun Irakese familie in een armetierig huisje in het bergdorpje Besefe.

Dina: 'Ik zou hem nooit omhelzen of vergeven.'

Alleen de oudste spreekt nog een beetje Nederlands. ,,Ik ben mooi’’, stamelt Gulistan. Dina zegt dat dit klopt, dat ze heel mooi is en vraagt of ze nog meer woordjes kent. Haar kleindochter glundert: ,,Ja, jij bent ook mooi.’’ Prachtig, maar ook hartverscheurend vindt Dina het. Ze hoopt de drie ooit naar Nederland te kunnen halen, maar eerst moet ze de kinderen achterlaten.

Samen bezoeken ze het graf waar Safhinaz lag, voordat Dina haar lichaam liet herbegraven in Drachten. Ze hoort van alle kanten dat haar dochter geliefd was in het dorp. ,,Ze was hier een bloem, iedereen hield van haar’’, vertelt de politiecommissaris.

Een dikke week is Dina inmiddels terug uit Irak. Ze wordt gekweld door de beelden die de Koerdische tv-zender Rudaw woensdag op internet zette. Een journalist maakte een reportage van het treffen met haar schoonzoon. ‘Moeder omhelst moordenaar’ schrijft RTL Nieuws, omdat dit zonder context ook zo lijkt op de beelden. Het bericht en de nare reacties eronder maken haar misselijk. ,,Ik zou hem nooit omhelzen of vergeven. Die hond. Of nee, wacht, een hond is een lief dier. Een duivel is het.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland