Hittegolf in aantocht: mogelijk 35 graden en tropische nachten

Badgasten op het strand. FOTO ANP

Nederland kan zich vanaf donderdag opmaken voor een zeer hete periode. Tropische temperaturen zijn in aankomst en volgens Weerplaza is de kans groot dat het leidt tot een hittegolf. Mogelijk stijgt het kwik lokaal zelfs tot 35 graden. In het noorden van het land blijft het met 27 tot 30 graden iets koeler.

De afgelopen weken is het in het Zuid- en Centraal-Europa al snikheet geweest. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië liep de temperatuur regionaal al meerdere malen op tot boven 40 graden. In Nederland viel het qua temperatuur over het algemeen mee en juli was zelfs sinds jaren weer iets kouder dan gebruikelijk. ,,Augustus lijkt dit nu direct weg te gaan poetsen”, stelt meteoroloog Raymond Klaassen. ,,Vanaf woensdag wordt het flink warmer en een hittegolf, zeker in de zuidelijke helft van het land, is in de maak.”

Voor zonliefhebbers zal het genieten worden, voor anderen worden de komende dagen mogelijk afzien. Vanaf donderdag kunnen we in een groot deel van het land rekenen op temperaturen van 30 tot 33 graden. Op vrijdag en zaterdag komt daar nog een schepje bovenop en kan de temperatuur lokaal zelfs oplopen tot 35 graden. In het noorden van het land blijft het met 27 tot 30 graden iets koeler.

Na het weekend stijgt de luchtvochtigheid, maar blijft het nog steeds warm. De kans op een onweers- of regenbui neemt weliswaar toe, maar afkoelen doet het niet snel. De nachten blijven warm, mogelijk zelfs tropisch, en vooral in de steden zal het lang wachten zijn op een koel momentje. ,,Het is niet ondenkbaar dat het nationale hitteplan geactiveerd wordt in de loop van de week. Zorg dat je goed bent voorbereid bent op de hitte", aldus Klaassen.

Hittehaters

Toch is het nog niet helemaal zeker dat het ook volgende week zweten zal worden. Er is een kans dat de wind draait waardoor het anders kan lopen. Klaassen: ,,Weermodellen suggereren ook dat de lucht vochtiger gaat worden waardoor het benauwd wordt en de kans op een regen- of onweersbui toeneemt. De nachten blijven dan ook warmer en in de steden koelt het maar weinig af. In de pluim is nog wel een klein beetje hoop voor de hittehaters. Er is een kans dat de wind op zondag en maandag naar noordelijke richtingen draait waardoor de hitte (tijdelijk) onderdrukt wordt. Of dit ook gaat gebeuren zal later in de week duidelijker moeten worden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu