Historie waterland krijgt glans in Afsluitdijk Wadden Center (+video)

Minister Cora van Nieuwenhuizen (links) krijgt een rondleiding door het Afsluitdijk Wadden Center. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Het is de meest logische plek waar het verhaal van 'Nederland waterland' kan worden verteld: het Afsluitdijk Wadden Center.

Voor Nederlanders is het doodnormaal: leven onder zeeniveau . Dat is het natuurlijk niet. Niet voor niets bezoeken jaarlijks zo’n 200.000 buitenlandse toeristen de Afsluitdijk. Sinds donderdag kunnen ze terecht in het Afsluitdijk Wadden Center (AWC) in Kornwerderzand.

Beleefcentrum

Het eerste jaar worden in het gebouw aan de rand van het IJsselmeer 100.000 bezoekers verwacht.

Het verhaal van de Afsluitdijk – met de Chinese muur de enige kunstwerken die vanuit de ruimte zichtbaar zijn –, de strijd tegen het water, de kennis die is opgedaan waardoor Nederland als gidsland geldt in de wereld van waterbeheersing en waterbouwkunde, het plezier dat water biedt, dit alles komt samen in het beleefcentrum van bedenker Bert Kranendonk.

,,Hier kunnen we al die mensen in stijl ontvangen’’, stelde Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat donderdagmiddag tijdens de officiële opening. Zij mocht even plaats nemen in de vroegere werkkamer van ingenieur Lely, de bedenker van de Afsluitdijk. Zijn werkkamer, met originele meubels, heeft een plek gekregen in het AWC.

Vergezichten

Bezoekers draaien in het centrum zelf aan de knoppen en krijgen door middel van een app een stortvloed aan informatie. De rondleiding (in tien talen) is goed voor drie uur luisterstof. ,,We verwachten dat bezoekers echter zo’n drie kwartier binnen blijven. Maar dan weten ze ook dat ze nog heel veel niet hebben gehoord, dus is het de moeite waard later terug te komen’’, aldus Kranendonk. Door veel in techniek te investeren is het eenvoudig de informatie regelmatig te verversen.

'Bezoekers draaien in het centrum zelf aan de knoppen'

Los van de interactieve informatievoorziening biedt het gebouw volgens Kranendonk alle ingrediënten voor een bezoek. ,,Zowel binnen als buiten. Het licht is hier uniek en echt anders dan elders in Nederland. Het verandert iedere dag en de vergezichten over Waddenzee en IJsselmeer zijn ongekend.’’

Sluis

De komende jaren wordt de Afsluitdijk versterkt en aantrekkelijker gemaakt voor recreanten en toeristen. In totaal is daar 1,2 miljard euro mee gemoeid. ,,Dit is een ultiem voorbeeld van publiek private samenwerking’’, meende de minister. Over de wens van provincies en gemeenten voor een brede sluis wilden zij en gedeputeerde Klaas Kielstra niets zeggen.

Appgebruikers klikken hier voor de video.

Nieuws

menu