Historie scouting verzameld in Leeuwarden

Van der Zee, rechts, in gesprek in het nieuwe scoutingmuseum.

Vaardigheidsinsignes, installatietekens, uniformen en geschriften. Het vandaag geopende Scouting Museum Friesland in Leeuwarden toont de rijke historie.

Een panoramafoto van de wereldjamboree uit 1929 in Engeland. De vondst, nu dertig jaar geleden, in een boekhandel in Groningen vormde voor Willem van der Zee de start van een onvermoeibare zoektocht naar herinneringen aan de geschiedenis van de padvinderij.

De collectie lag al geruime opgeslagen bij scoutinggroep Schout bij Nacht Doorman in Leeuwarden, waar Van der Zee leider is. In het clubgebouw is nu een museum iongericht, waarin een groot deel v an de spullen wordt tentoongesteld. Het betreft met name de periode 1910-1973.

Ook de Friese afdelingen ontbreken niet, maar hier wacht de nu ook als conservator aangestelde Van der Zee nog een aardige uitdaging. Van veel van de ooit 150 groepen die de provincie telde is weinig materiaal bekend. Nu telt Friesland 24 actieve groepen. En de conservator heeft nog een andere wens: een eigen gebouw. Daarvoor ontbreekt voorlopig het geld.

Nieuws

menu