'Hier zijn de Van Rossems' in de laatste aflevering in Leeuwarden

Vincent en Maarten van Rossem in de Blokhuispoort.

Het tv-programma 'Hier zijn de Van Rossems', waarin historicus Maarten van Rossem en zijn broer Vincent en zus Sis steden verkennen, begint in februari aan een zesde seizoen. De reeks besluit met een aflevering in Leeuwarden.

De Van Rossems duiden de steden als vanouds, met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor; Maarten vanuit zijn specialiteit geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent als architectuurexpert.

Alleen de broers Maarten en Vincent bezoeken overigens Leeuwarden, want de gezondheid van Sis liet een bezoek aan de Friese hoofdstad tijdens de opnameperiode niet toe.

Lees ook | Van Rossems bezoeken Leeuwarden voor 'Hier zijn de Van Rossems'

Wat staat er op het programma?

Locaties die de broers volgens de NTR in ieder geval aandoen zijn de Oldehove en Achmeatoren en de Blokhuispoort en het Provinciehuis. Beroemde Leeuwarders als Pieter Jelles Troelstra en Mata Hari krijgen een 'verbaal monumentje' van de broers.

Eén ding gaat de broers volgens de omroep op een bepaald moment een beetje tegen staan: de Friese taal die overal te zien en horen is.

Franeker

In 2017 waren de Van Rossems in Franeker. Ze bezochten er het achttiende-eeuwse planetarium van Eise Eisinga en ook de historie van de universiteit kwam aan bod. Ook gingen ze naar het Sjûkelân om de regels van het kaatsen te leren.

Lees ook | Maarten, Sis en Vincent van Rossem zijn in Franeker en leren de regels van kaatsen

Gouda en Antwerpen

Het zesde seizoen van het NTR-programma ‘Hier zijn de Van Rossems’ begint op dinsdag 4 februari met een aflevering vanuit Zutphen. De aflevering over Leeuwarden is te zien op 10 maart om 20:30 uur bij NPO2.

De Van Rossems bekijken ook Gouda, Bergen op Zoom, Antwerpen en Leiden.

Nieuws

menu