Hidde en Fenna populairste Friese kindernamen

Friesland heeft er in 2015 het vaakst een Hidde of een Fenna als inwoner bij gekregen. De namen zijn het populairst van allemaal.

Hidde leidt in de provincie het jongensklassement, gevolgd door Jesse en Jurre. Na Fenna gaven Friese ouders hun dochter vooral de naam Lieke of Femke mee.

De Sociale Verzekeringsbank heeft voor de Leeuwarder Courant de populairste Friese kindernamen op een rij gezet.

De namen wijken af behoorlijk af van de landelijke trend. Op de landelijke lijst komt Hidde op plaats 72, Jesse op 10 en Jurre op 51. Bij de meisjes staat Fenna in Nederland op 12, Lieke op 18 en Femke op 38.

Liam, Sem en Lucas

Liam is in Nederland de populairste jongensnaam, gevolgd door Sem en Lucas. 720 ouders gaven hun zoon de naam Liam mee. Waar de populariteit van Liam vandaan komt is niet duidelijk, wel is Liam een van de zangers van de Britse boyband One Direction. Een pasgeborene kreeg 696 keer de naam Sem, Lucas werd 689 keer ingeschreven bij de gemeente.

Jesse (587 keer, plaats 10) en Noah (672 keer, plaats 5) zijn in 2015 flink gestegen in populariteit.

Emma, Julia en Sophie

Emma is in Nederland de populairste meisjesnaam. Vorig jaar was dat nog Sophie, maar zij is gedaald naar plaats 3. Julia is van de derde plaats gestegen naar plaats 2. Emma (793 keer), Julia (687) en Sophie (678) zijn net als voorgaande jaren veruit het populairst.

Geen Foppe of Epke

De echte, oorspronkelijke Friese naam lijkt steeds meer terrein te verliezen. De Leeuwarder Courant vroeg de Sociale Verzekeringsbank te kijken naar dertig willekeurige Friese jongensnamen en dertig Friese meisjesnamen. De trend is dat die dertig namen in 2005 veel vaker voorkwamen dan tien jaar later, in 2015.

Vorig jaar kwam er bijvoorbeeld geen Siebe, Sybe, Sieberen, Siebren, Epke, Foppe, Gauke of Germen bij.

In Friesland werd één Abe geboren. Sietse is minder populair dan tien jaar geleden, net als Hendrik, Jelmer en Bauke.

Fedde lijkt een uitzondering. 21 Friese jongens kregen de naam Fedde mee van hun ouders. Ook Jelte is populairder geworden. In 2005 kregen nog 15 jongens de naam mee, in 2015 29. Daarmee staat de naam op plaats 5 populairste namen in Friesland ingeschreven.

Doutzen minder populair

Niemand kreeg in Friesland de naam Aachje, Aagje, Lobke, Sytske, Geartsje, Boukje, Durkje, Pietsje of Tjitske. Ook werden er geen Grietsje, Grytsje, Luts of Lutz geboren in de provincie.

Doutzen is minder populair geworden. In 2010 kregen nog 11 meisjes de naam van het Friese model mee, vorig jaar werden zes Doutzens geboren. In het hele land werden 16 Doutzens geboren.

In 2015 kwamen 168.000 kinderen ter wereld. De Sociale Verzekeringsbank keert ieder kwartaal kinderbijslag uit en hierdoor kunnen zij zien welke naam een pasgeborene krijgt.

www.svbkindernamen.nl

Nieuws

menu