ProRail verwachtte minder aanvragen voor ritten, maar de extra trein tussen Leeuwarden - Groningen komt er hoe dan ook

Extra intercity Groningen-Leeuwarden is klaar voor vertrek in december. Foto: Remko de Waal

NS, Arriva en andere treinvervoerders hebben voor 2021 meer passagierstreinritten bij ProRail aangevraagd dan voor dit jaar. Ook de extra trein tussen Groningen en Leeuwarden gaat gewoon door.

Eigenlijk tot verrassing van de spoorbeheerder, omdat ze vanwege de coronacrisis minder aanvragen had verwacht. Spoorbeheerder ProRail verdeelt elk jaar de capaciteit onder alle vervoerders op het Nederlandse spoor.

In 2021 verwacht de spoorvervoerders ruim 2700 meer ritten te rijden dan dit jaar. Voor het Noorden zijn vooral de extra ritten van de intercity Groningen - Leeuwarden van belang.

Goederenvervoer kan niet jaar vooruit plannen

Het goederenvervoer heeft wel minder ritten aangevraagd, ruim 6000 minder dan voor 2020. Maar ProRail denkt ook daar uiteindelijk wel op hetzelfde niveau uit te komen als dit jaar.

,,Voor de goederenvervoerders is het lastiger om een jaar vooruit aan te geven wanneer zij denken te gaan rijden. Zo zijn zij ook vaak afhankelijk van verladers in de havens. Hierdoor dienen deze vervoerders ook gedurende het jaar op kortere termijn een aanvraag in voor een treinrit”, aldus de spoorbeheerder.

Nieuws

menu