Het praamvaren in Leeuwarden heeft de wind mee

De dertien dagelijkse in Leeuwarden zitten tijdens LF2018 altijd vol. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De stichting praamvaarders Leeuwarden verwacht dit jaar de 60.000 vaargasten te halen. Maar wat is er zo fascinerend aan zo’n langzame rondvaartboot?

De stem van de gids galmt door een van de twaalf pijpen van de Leeuwarder gracht. Het donkergroene water klotst tegen de praam en spat af en toe een van de opvarenden in het gezicht. De gasten verwonderen zich wanneer de gids het vroegere hoofdkantoor van C&A in Leeuwarden aanwijst. Er wordt gewezen, geluisterd en gelachen, maar ook vooral veel gevraagd.

En dat laatste is volgens schipper en gids Max van der Velde de reden dat de stichting praamvaarders Leeuwarden dit jaar tienduizenden vaargasten heeft verwelkomd. „Onze grote kracht is de interactie tussen de vaargasten en de gidsen”, vertelt hij. „De gids stelt aan het begin van iedere rondvaart vragen, zodat hij de vaargasten leert kennen. Als blijkt dat er veel makelaars aan boord zitten, zal de gids wat dieper op de architectuur ingaan. De rondvaart is in essentie hetzelfde, maar het ligt aan het publiek waar er de nadruk op wordt gelegd.”

Qatar

Door LF2018 komen er veel toeristen naar Leeuwarden. „Een poos geleden was er een groep dames uit Qatar”, zegt Van der Velde. „Ik had besloten dat ik tijdens de rondvaart zou vertellen over het dagelijks leven in Nederland. Voordat de vaart zou beginnen, zou ik zelfs een Arabische openingszin gebruiken. Maar toen het eenmaal zo ver was, keek er niemand op of om. Ze waren te druk bezig met hun iPhone. Ik ben toen gestopt met vertellen, maar dat hadden ze zelfs niet door”, lacht de schipper en gids.

Naast gepensioneerden en toeristen worden leerlingen uit Leeuwarden ook rondgevaren. „Die kinderen zijn ontzettend geïnteresseerd”, vertelt Van der Velde. „Ze vinden het fascinerend om te horen dat de grachten vroeger werden gebruikt als riool.” Ook bij oud-Leeuwarders vallen de rondvaarten in smaak. „Ze vertellen vaak dat Leeuwarden vroeger altijd zo grauw was, maar dat het nu echt bloeit.”

Andere dingen

De stichting is aan het bijkomen. „Vorig jaar hebben we aan het einde van het seizoen 25.000 vaargasten gehad. Dit jaar hebben we dat aantal al op 2 juli behaald.” Voordat het vaarseizoen van dit jaar begon, had de stichting al goede voorbereidingen voor LF2018 getroffen. Er was een langere steiger nodig en er moest een vierde praam komen.

En volgend jaar? „Dan gaat de stichting zich richten op andere dingen, zoals meer muziek en meer samenwerkingen met scholen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu