Het openbaar vervoer staakt. En nu?

Arriva trein. FOTO ARCHIEF

Ga je met de bus of trein naar je werk? Dan kun je maandag en dinsdag beter thuis gaan werken of carpoolen. Door een staking rijden de bussen van Arriva en Qbuzz (bijna) niet. Ook de treinen van Arriva staan stil.

Staakt het hele OV?

Nee, de treinen van de NS rijden gewoon. Ook willen de OV-bedrijven de mogelijkheid openhouden voor chauffeurs om toch aan het werk te gaan. Het kan dus zijn dat je toch nog een bus kunt vinden. Qbuzz heeft aangegeven dat er geen bussen zullen rijden. Bij Arriva rijden er wel een paar maar het bedrijf zegt op de website niet hoeveel bussen dat zijn of wanneer ze rijden.

Kijk hier voor het laatste nieuws van Qbuzz en Arriva .

Ik woon in Groningen of Assen en ik wil naar Leeuwarden (of omgekeerd).

Mensen die aan de 'normale' NS-lijn wonen kunnen omrijden. De treinen van NS rijden gewoon en via Zwolle kun je bijvoorbeeld ook Leeuwarden bereiken. Maar dat gaat geen kort ritje worden.

Extra reistijd: Ongeveer 2 uur per enkele reis.

Klik hier voor de reisplanner van de NS .

Ik sta op station Groningen/Leeuwarden. En nu?

Als je binnen de steden moet zijn, dan kun je een OV-fiets huren. Die kosten €3,85 per 24 uur en daarmee kun je je vrij gemakkelijk binnen de stad bewegen. Je gaat niet de enige zijn met dit idee, dus het kan zijn dat alle fietsen verhuurd zijn tegen de tijd dat je aankomt. Dan rest je alleen nog wandelen naar je eindbestemming.

Kijk hier voor alle OV-fiets locaties .

Je kunt proberen om alsnog een bus te vinden. Dit zijn de actuele bussen in Groningen , dit zijn de bussen in Leeuwarden .

Ik woon in de provincie en heb geen toegang tot een NS-station.

Probeer te carpoolen of werk thuis. Als je een Arriva-bus moet hebben, dan kan het zijn dat jouw chauffeur niet staakt. De diensten van Qbuzz liggen volledig plat.

Het kan dus zijn dat je morgenochtend bij de bushalte heel veel geluk hebt, maar je kunt ook uren staan wachten zonder dat je een meter opschiet.

Zoek kort voor vertrek je halte op 9292.nl om te kijken of de bus komt of niet. Houd ook de website van Qbuzz en Arriva in de gaten.

Ik ben een student en moet maandag naar college in Groningen/Leeuwarden.

De NS-treinen blijven gewoon rijden. Je kunt dus altijd op station Groningen of Leeuwarden komen. Alleen moet je daarvandaan ofwel een taxi nemen of lopen met je koffer.

Als je buiten het centrum woont, dan kun je het beste de fiets nemen als je morgen of dinsdag naar je college moet. Bussen van en naar het centrum, konden wel eens zeldzaam (en overvol) zijn.

Nieuws

menu