Het kwik daalde tot bijna -10 in Friesland (maar dat komt niet in de buurt van het kouderecord)

In Nederland is het deze week koud. Maar in Oost-Siberië wordt het pas écht koud. De gemiddelde temperatuur in januari in Ojmjakon (Rusland) is -46,6 graden.

Om 6.50 uur uur was het bij het weerstation in Stavoren liefst -9,8 graden. Ontzettend koud, maar nog lang geen Fries of landelijk record. Wij zetten een aantal kouderecords op een rij.

In Friesland daalde het kwik vannacht tot -9,8 graden. In Hupsel was het deze week nog kouder: -16,2 graden. De oostenwind is verantwoordelijk voor de vrieskou, legt weerman Klaas Ybema uit. Maar de temperaturen komen nog lang niet in de buurt van de kouderecords in Friesland en Nederland.

Kouderecords

De laagst gemeten temperatuur in Friesland deze eeuw was in Schettens en Stavoren op 4 februari 2012, daar vroor het 20,3 graden. Het absolute record werd op 16 februari 1956 gehaald in Joure: -23 graden.

Dat is geen Nederlands record, dat staat nog drie graden kouder. Op 27 januari 1942 werd in Winterswijk liefst -27,4 graden gemeten.

Koudegolf

De ijskoude temperaturen werden gehaald tijdens een koudegolf. Volgens het KNMI werd in 1942 de koudste periode van 10 dagen gemeten sinds 1901. Tussen 18 januari en 27 januari dat jaar was de gemiddelde etmaaltemperatuur in De Bilt -11,3 graden. De koudegolf van 1956 komt op een tweede plaatst met een gemiddelde temperatuur van 10,5 graden onder nul.

Dit jaar is er wel voor het eerst sinds 2013 een regionale koudegolf gehaald. Dan moet de temperatuur tenminste vijf dagen op rij onder het vriespunt blijven en zijn drie dagen met strenge vorst van -10,1 graden of kouder nodig. Dat gebeurde in Volkel (Noord-Brabant), Arcen (Limburg) en op vliegveld Twenthe in Enschede.

Wereldrecord -89,2 graden

De Nederlandse kouderecords verbleken bij de wereldrecordtemperaturen. Het Guinness Book of Records vermeldt -89,2 graden als allerlaagste temperatuur ooit op aarde gemeten. Dit wereldrecord werd op 21 juli 1983 gehaald in het Russische onderzoeksstation Vostok op Antactica.

De koudste permanent bewoonde plaats op aarde is volgens het recordboek Ojmjakon in Oost-Siberië. In de stad vroor het op 6 februari 1933 -67,7 graden. Gemiddeld is de dagelijkse temperatuur in januari -46,4 graden.

Bekijk hier het verloop van de acutele temperaturen

Meer weer op lc.nl/weer

Nieuws

menu