Het is 1 april, dus worden er weer flink wat grappen uitgehaald: bekijk hier een overzicht

Basisteam Noordoost-Fryslân gaat elektrisch rijden, en hoe: in een Tesla Model 3. FOTO NOORDERNIEUWS

Corona of niet: er moet altijd ruimte zijn voor een geintje, dachten sommige bedrijven, instanties en personen. Op 1 april en in aanloop naar de dag werden er weer flink wat grappen uitgehaald. Een overzicht:

Wat doe je als brandweer als er vuur op het water is, als er een dier vastzit in een overhangende boom of in het geval van een drenkeling? Brandweer Fryslân heeft de perfecte oplossing: een flyboard . Vanaf donderdag wordt het flyboard ingezet, in onderstaand filmpje wordt al een voorbeeld van de werkzaamheden gegeven.

Het portret van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de raadszaal van de gemeente Heerenveen moet vervangen worden, vindt het college van burgemeester en wethouders. Waarom? Het portret gelijkt niet meer, want de koning en koningin zijn inmiddels ook alweer een dagje ouder én de koning heeft geen baard op het portret.

Een cursus Fries of een dialect bij onderwijsaanbieder NTI? Daar was volgens NTI veel behoefte aan, want dit jaar gaan veel Nederlanders immers in eigen land op vakantie, dan moet je je wel een beetje verstaanbaar kunnen maken. (Dit begon overigens als grap, maar nu gaat NTI echt kijken of het mogelijk is een cursus Fries op te zetten).

Team Verkeer Noord-Nederland heeft budget gekregen om een nieuw voertuig aan te schaffen om snel van A naar B te komen. Met de nieuwe bolide moet dat zeker lukken: een Ferrari . „Het scheelt zeker 20 minuten om van Harlingen naar Coevorden te rijden”, aldus de agenten op Instagram.

In Burgum pakten ze het anders aan, daar besloot basisteam Noordoost-Fryslân op de milieuvriendelijke toer te gaan. Ze gaan elektrisch rijden, dus werd er donderdagochtend een test met een Tesla Model 3 gedaan. De auto heeft 462 pk en een topsnelheid van 250 km.

Friesland, douze points! Op de valreep is Friesland toegevoegd aan het Songfestival . Zangeres Efendi doet namens Friesland (en Azerbeidzjan) mee aan de wedstrijd en zal het nummer ‘Mata Hari’ ten gehore brengen. „Volgend jaar hoopt Friesland onder eigen vlag Duncan Lawrence Alma-Tadema af te vaardigen”, aldus het Fries Museum, die het Fries-Azerbeidzjaanse nummer deelde:

Een mooie opsteker voor straatfestival Bolstjurrich in Bolsward: ze hebben uitgerekend donderdag een sponsor binnengehaald. En wat voor één! Bol.com meldde zich bij de organisatie, het bedrijf wil een financiële injectie van formaat aan het straatfestival geven. Het bedrijf heeft wel een naamsverandering bedongen: Bol.comstjurrich festival zal het gaan heten. Met het geld hoopt het festival mooie acts te boeken, zoals Snelle en Maan en zelfs het Cirque du Soleil lijkt binnen de mogelijkheden te liggen.

Die grote fabriekshal van Feadship in Makkum, daar moet wat mee gebeuren dacht een aantal Makkumers. Een groot schilderij, dat moest er komen, over de hele lengte en breedte van de hal. Aan de leden van Facebookpagina ‘Ik bin in Makkumer’ werd gevraagd een keuze uit vijf ontwerpen te maken. Maar: er mocht alléén donderdag gestemd worden. Halverwege de middag had onderstaande optie de meeste stemmen.

Havenbrouwerij het Brouwdok in Harlingen kwam tijdens de verbouwing tot een mooie ontdekking: door gaten in de vloer te boren, zouden bezoekers zo - vanaf de barkruk - een hengel in de Waddenzee kunnen gooien. Vissen vanaf de barkruk, en ook in de kinderhoek was een gat gemaakt, zodat kinderen met een spekje aan een knijper krabbetjes konden vangen.

Op de Nieuwe Zandsloot bij Terherne liep donderdagochtend een groot vrachtschip vast. Het grote schip lag muurvast en helemaal schuin in het kanaal en blokkeerde de doorvaart voor alle andere schepen. Vakantiegangers met jachtjes die op dat moment op dezelfde plek aan het varen waren konden een aanvaring maar ternauwernood voorkomen en zijn met de schrik vrijgekomen. Vanuit verschillende richtingen kwamen sleepboten naar Terherne, zij ondernamen een poging het gevaarte vlot te trekken.

Voor wie zich afvroeg waar de middenstip van het veld in het Cambuurstadion toch gebleven was: die hebben de ‘Schaaf-brothers’ geconfisqueerd. Dit om de gemeente te vertellen dat ‘Cambuur zonder middenstip, hetzelfde voelt als Leeuwarden zonder Zalen Schaaf’. Donderdagmiddag hebben ze beloofd de stip weer terug te brengen, dan wordt de stip ‘met een speciale lijmtechniek’ weer op zijn plek gelegd.

In een tijd van digitaal vergaderen wordt de persoonlijke styling steeds belangrijker, concludeert de gemeente Leeuwarden. Daarom krijgen de leden van de gemeenteraad een training op maat. Raadsleden moeten een aantal foto’s van hun thuiswerkomgeving maken en opsturen naar de griffie. Die zoekt er een aantal screenshots uit een actuele vergadering bij. Een gespecialiseerd bureau gaat vervolgens aan de slag en komt desnoods bij de raadsleden thuis om te adviseren over de styling, zoals: wat is gepaste kleding, hoe zorg ik voor een goede houding en welke belichting zorgt voor een goed beeld. Het moet de stream voor kijkers aangenamer maken.

Dweilorkest De Feintsjes is ten einde raad: normaal gesproken hebben ze wel 38 optredens per jaar, maar nu niets. De mannen zagen zich daarom genoodzaakt een OnlyFeintsjes-account te maken (geïnspireerd op platform OnlyFans, waarop mensen geld verdienen met naaktfoto’s). „Zo kan iedereen die deze muzikale knappe mannen mist hen zien als nooit tevoren. Zo hopen de Feintsjes het begrotingstekort op te vullen in deze lastige tijden.”

Een grote ergernis onder winkeliers in Bilgaard: ouderen die met hun scootmobiel langs de winkels racen. Geregeld wordt de maximumsnelheid van 5 kilometer per uur overschreden. Tijd voor actie: dus werd er een flitspaal geplaatst. Die zit nu nog in een testfase, maar wordt ‘in week 13’ operationeel.

Het moet toch een crime zijn voor linkshandigen: zeilen. Daar heeft zeilschool Pean een oplossing op bedacht, ze ontwikkelden een open zeilboot speciaal voor linkshandigen. „We zien elk jaar op de zeilschool weer hoe linkshandige cursisten direct met 1-0 achterstaan als zij in een reguliere zeilboot les krijgen”, aldus Christophe Meijer van Pean. Met een testpanel is onderzoek gedaan en als alles positief verloopt vraagt de zeilschool patenten aan en kan de massaproductie beginnen.

Tandpasta met pepermuntsmaak is ook maar saai, dachten ze bij Jumbo Kooistra, daarom besloot de supermarkt een nieuwe soort tandpasta aan het assortiment toe te voegen: Prodent ham-kaascroissant. Of ze al als warme broodjes over de toonbank gaan is niet bekend...

Een bril speciaal voor mensen die onder invloed van drugs achter het stuur willen stappen: de Tripvrij Drugsbril . TeamAlert lanceerde het idee en de bril werd zelfs 122 keer besteld, maar de mensen die de bril bestelden kunnen lang wachten: het is een 1 aprilgrap.

De achtbanen staan stil, dus zocht Walibi iemand om de achtbanen toch wat in beweging te houden. Een vacature voor ‘fulltime achtbaantester’ kwam online te staan. Waar moet je dan aan voldoen? Er werd in ieder geval gezocht naar mensen met stalen zenuwen en een sterke maag. Er reageerden 1300 mensen op de vacature, uit die sollicitanten wordt één persoon gekozen die daadwerkelijk een dag lang de achtbanen mag komen testen.

Het bedrijf EasyToys breidde het wagenpark uit met liefst 200 ‘onopvallende’ bestelbusjes om de seksspeeltjes discreet bij de klanten te bezorgen. De knalroze busjes met als kers op de taart een enorme dildo bovenop zouden vanaf donderdag gaan rijden.

Ook een leuke grap gezien (of gemaakt), die er niet tussen staat? Stuur een mailtje naar tips@lc.nl met daarin een beschrijving van de grap en (zo mogelijk) een foto.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland