Dit is het goede nieuws van deze week: SC Heerenveen basis voor voetbalvedette Ziyech en mensen met beperking testen attracties

Het Friese Rebellenteam bij de pinguïns in Aqua Zoo, met uiterst links initiatiefnemer Karin Stiksma. Naast haar, van links naar rechts, Patricia Vianen (blind), Theo Polet (doof), Theo Regterschot (slecht ter been), de slechtziende Gwenda Wiersma en de op een rolstoel aangewezen Lisa van der Heide. FOTO NIELS WESTRA

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant en op LC.nl verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen waarmee we je met een glimlach de dag insturen.

Boost voor amateurkunst

Koren, muziek- en toneelverenigingen wacht een eenmalige financiële boost van 400 euro per club, werd afgelopen weekend bekendgemaakt. Keunstwurk , een organisatie die onder meer de amateurkunst in Friesland ondersteund, komt met deze extra bijdrage omdat de kosten van onder meer oefenruimtes stijgen en gemeenten hun regelingen nog niet op orde hebben.

Keunstwurk vreest dat verenigingen zonder extra steun omvallen. De bijdrage is bedoeld ter overbrugging van een korte periode. ,,Daarna hopen we dat ze terecht kunnen bij de gemeente waar ze zijn gevestigd’’, zei Elizabeth Kooy van Keunstwurk. Naast Keunstwurk trekken ook belangenbehartigers Sako (koren) en IepenDoek (theater en openluchtspelen) de portemonnee voor de verenigingen.

Rjocht en Sljocht 150 jaar

Toneelvereniging Rjocht en Sljocht in Tijnje vierde zaterdag feest, meldde de krant in de rubriek Gehoord & Gezien. Deze club bestaat namelijk 150 jaar en ontving daarom van burgemeester Lex Roolvink een koninklijke erepenning. De gemeente Opsterland deed er nog een check van 550 euro bij.

De vereniging is nog altijd behoorlijk actief. Op 16, 17 en 18 december voert de vereniging de Friese versie van A Christmas Carol op in de stal van de familie Ziel in het dorp. Dit gebeurt in samenwerking met muziekvereniging De Bazuin uit Tijnje.

Karateka Herman Veltman uit Bolsward is 79, maar dat houdt hem niet af van een bijzondere prestatie

Herman Veltman begint deze week aan zijn tachtigste levensjaar. De vitale Bolswarder heeft zichzelf al een mooi verjaardagscadeau geschonken. De karateleraar behaalde namelijk de vijfde dan. Zijn sportieve honger is daarmee nog niet gestild. Met het samoeraizwaard wil hij, voor een niet-Japanner, de hoogste graad bereiken.

Borstklopperij is aan Herman Veltman niet besteed. Maar de trots is voelbaar als hij zijn eigen dojo (trainingszaal) toont en vertelt over zijn geliefde sport karate en iaido, de kunst van het zwaardvechten. De gepassioneerdheid blijkt ook later, als hij in de van Japanse invloeden doordrenkte woonkamer enkele karatevormen uitvoert en zijn zwaardcollectie toont.

Fries Rebellenteam

Een hele andere club is het pas opgerichte Friese Rebellenteam . Dat bestaat uit mensen met een lichamelijke beperking die onder meer de toegankelijkheid van toeristische attracties in deze provincie testen. Zondag debuteerde de club in de Leeuwarder dierentuin AquaZoo. Initiatiefnemer is Karin Stiksma die eerder al een landelijk Rebellenteam oprichtte.

De leden constateerden onder meer dat de informatie bij de dierenverblijven beter leesbaar gemaakt kan worden: grotere letters en een tekst in braille erbij − of een QR-code waarmee bezoekers op hun mobiele telefoon kunnen luisteren naar de informatie.

Glansrijke carriëre

Op sportpark Skoatterwâld werd de basis gelegd voor de glansrijke carrière van Nederlands-Marokkaanse profvoetballer Hakim Ziyech . Talloze uren bracht hij door op de trainingsvelden van SC Heerenveen.

U iteindelijk voetbalde hij slechts één volledig seizoen in het eerste elftal, voordat hij in 2014 aan FC Twente werd verkocht. Woensdagavond waren vele ogen op hem gericht tijdens de halve finale van het WK voetbal: Frankrijk tegen Marokko.


Nieuws

menu