Het geluid van de ‘zingende generatoren’ in de straten van Irpin betekent goed nieuws

Oleg Svetlichnyy deze zomer bij 'de Giraffe' - een verwoest amusementscentrum tussen Irpin en Bucha

De afgelopen weken vroegen de LC en DvhN mensen in Oekraïne hoe ze leven zonder stroom, verwarming en warm water. Oleg Shetlichnyy schreef deze bijdrage.

,,Toen Oekraïne in 1991 onafhankelijk werd, was ik 11 jaar oud. Ik herinner me nog goed hoe we in de eerste jaren van de onafhankelijkheid door economische problemen soms twee of drie dagen geen elektriciteit hadden. En in 1993 stopte de watervoorziening in ons dorp in de Donbas.”

Water halen

,,Mijn klasgenoten en ik in verdienden in onze vrije tijd geld door water uit putten te halen en in emmers naar appartementen op de 4e of 5e verdieping te brengen. Blijkbaar heeft deze jeugdervaring me geholpen om rustig te blijven toen ik in april, nadat de Russen zich hadden teruggetrokken uit Irpin, zonder elektriciteit, gas en water zat. Ik vond het moeilijker dat er geen communicatie mogelijk was.”

,,In de begindagen van de oorlog kregen wij, in een schuilkelder, steeds online informatie van telegramkanalen, viber-chats en internetsites. Hoe paradoxaal het ook mag lijken, maar het horen van de vijandelijke artillerie in de kelder als je weet hoe de situatie buiten is, is één ervaring. Maar continu vijandelijk vuur horen en niet weten wat er om je heen gebeurt, gaat veel dieper.”

Help Oekraïne NU!

Hoe hoger de opbrengst van deze actie, hoe meer hulp geboden kan worden. Een goede generator voor een ziekenhuis kost bijvoorbeeld 35 duizend euro. Er zijn beschadigde appartementencomplexen waar voor de oorlog twintig families woonden, die nu onbewoonbaar zijn. Maar voor een bedrag van 50 duizend euro hersteld kunnen worden. En voor honderd euro kunnen ter plekke honderd broden worden gekocht - veel mensen in Oekraïne zijn afhankelijk van voedselhulp. Iedere gift, groot of klein, telt! Doneer via onderstaande QR-code of op https://whydonate.nl/nl/fundraising/help-oekraine-nu .

,,Deze herfst bracht ons nieuwe uitdagingen. Als reactie op de succesvolle acties van de strijdkrachten van Oekraïne voerde Rusland massale raketaanvallen uit op de energie-infrastructuur. De lange afwezigheid van elektriciteit werd een nieuwe ervaring voor de inwoners van Kiev, maar voor ons in Irpin was het als een vervolg op een slechte film die we al gezien hadden.”

Bedorven

,,Mijn vriend uit Kiev was verrast toen hij hoorde dat er na drie dagen zonder elektriciteit niets bedorven was in onze koelkast. Ik heb hem moeten uitleggen dat sinds het begin van de oorlog de overgrote meerderheid van de inwoners van Irpin geen voedsel in de koelkast bewaart dat snel kan bederven. We weten immers wat er gebeurt als de stroom dagen- tot wekenlang uitvalt. En als we wel voorraden in de koelkast bewaren, is dat voor slechts twee of drie dagen.”

,,Als kind las ik in een boek dat mensen in Londen zelfs bij mooi weer toch een paraplu meenamen als ze naar hun werk gingen. Want in Engeland kan het weer snel omslaan en kan het zomaar gaan regenen.”

,,In Irpin neem je nu powerbanks en opladers mee naar je werk. Want misschien heb je geluk en is er wel elektriciteit op je werk en kan je ‘stroom meenemen naar huis’. Mensen die in het voorjaar in Irpin waren, nemen zelfs auto-accu’s en omvormers mee naar het werk.”

,,Waar het straatbeeld in Londen volgens het boek bepaald werd door mensen met een paraplu, zie je in Irpin nu veel mensen met accu’s of generatoren op straat.”

,,Over generatoren gesproken, mijn zoon Dima heeft al geleerd ze te onderscheiden op basis van het geluid dat ze maken. Het geluid van sommige generatoren vindt hij leuker dan dat van andere. Volgens Dima klinken sommige generatoren melodieus, als een gezang. Anderen klinken volgens hem juist als een drumstel. Soms hoor je op straat een heel orkest van generatoren.”

,,Als je het geluid van de grotere generatoren bij winkels hoort, betekent het dat je boodschappen kunt doen. Dat je warme koffie kunt drinken en je langverwachte pakjes bij het postkantoor kunt afhalen.”

Nieuws

menu