Het fietspad van de Afsluitdijk gaat dicht: hoe moet dat nu met het rondje IJsselmeer?

FOTO ANP

De Belgische wielerfanaten zouden het 'een monument' noemen: het rondje IJsselmeer. 300 kilometer stoempen, vaak tegen de wind in. In Vlaanderen maken de vele kasseienstroken een fietstocht mythisch, voor een rondje IJsselmeer is dat die eindeloze Afsluitdijk. Vanaf 1 april kan dat drie jaar lang niet. Wat moeten wielrenners nu?

Het is een klassieker onder amateurwielrenners, en je moet 'm zeker één keer per jaar fietsen, vinden ze. Het maakt niet uit waar je begint, of het nu Lemmer, Lelystad, Amsterdam of Hoorn is, als je ook maar finisht waar je bent gestart. Het rondje moet natuurlijk wel volgemaakt worden.

Maar wat moeten de wielerliefhebbers nu? Rijkswaterstaat sluit het fietspad op de Afsluitdijk vanaf 1 april voor drie jaar af. En zegt daarbij expliciet: het is geen 1 aprilgrap. 'Mijn wielerhart huilt', twitterde een fanatieke Afsluitdijk-fietser. En: 'De naam wordt wel weer heel letterlijk genomen', refererend aan de afgesloten dijk. Of: 'Daar gaat m'n fietsvakantie'.

En niet alleen de Afsluitdijk is dan verboden gebied voor fietsers. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen wordt nu ook vernieuwd. Tot 1 juli 2019 mogen fietsers de dijk niet over. 

Lees ook: Afsluiting fietspad Afsluitdijk een 1 aprilgrap? Echt niet, zegt Rijkswaterstaat

Alternatieve IJsselmeertocht

En dus moet er een alfternatief komen voor een rondje IJsselmeer. Het liefst net zo mythisch, en natuurlijk ongeveer 300 kilometer. We doen een poging.

Een Rondje Friesland (273 kilometer)

Fietsen langs de grenzen van de provincie. Om toch zo dicht mogelijk bij de Afsluitdijk te blijven, beginnen we bij Zurich. Via Harlingen (we fietsen 'm met de klok mee) via Holwerd, Anjum, Kollumerpomp, Surhuisterveen, Appelscha, Wolvega, Lemmer, Oudemirdum, Stavoren, Workum en via Makkum weer naar Zurich. 273 kilometers. Met 27,5 km/u gemiddeld ben je in tien uurtjes rond.

 

Klik met rechtmuisknop om het gpx.bestand van het Rondje Friesland op te slaan

De Elfstedentocht (maar dan dé echte, 200 kilometer)

Zeg je mythisch, dan zeg je Elfstedentocht. En dan in dit geval de echte en niet de route van de Fietselfstedentocht (via Holwerd). Dus langs De Swette van Leeuwarden naar Sneek en op en neer naar Dokkum vanaf het bruggetje in Bartlehiem.

Klik met rechtmuisknop om het gpx.bestand van de Elfstedentocht op te slaan

Fietsen in de oude Zuiderzee

Nu een rondje IJsselmeer niet meer kan, is een rondje Zuiderzee misschien een optie. En dan niet helemaal (want dat kan door de afgesloten dijk niet), maar gewoon langs de randen van Flevoland. Bijna 240 kilometer en te vergelijken met de Fietselfstedentocht. En het mooie aan de polder is: iedere meter is vlak. Je hebt geen klimmersbenen nodig. We stappen op in Lemmer, maar dat kan natuurlijk op elke willekeurige plaats langs de route.

Klik met rechtmuisknop om het gpx.bestand van de Polderroute op te slaan

Of gewoon met de bus over de dijk

Je kunt natuurlijk ook gewoon je rondje IJsselmeer fietsen en dan bij Zurich of Kornwerderzand in de bus stappen en je Strava aan laten staan. KOM'tje (King of the Mountain, de snelste renner over een bepaalde segment) gegarandeerd, tenzij Strava je betrapt natuurlijk. Maar dan kun je je IJsselmeerrondje wel afvinken.

En bekijk ook de beelden van deze fietser die al voor zonsopgang op de fiets zat voor zijn rondje IJsselmeer. Wil je dat heel graag fietsend doen, wacht niet te lang: het kan dus tot en met 31 maart.

Nieuws

Meest gelezen