Het beste van mbo, hbo en wo: LC Awards 2022. Welke projecten winnen dit jaar de LC Awards? Stem hier voor de publieksprijs

Femke Valkema maakte ook dit jaar weer de kunstwerken die de winnaars van de LC Awards ontvangen. FOTO NIELS DE VRIES

Onderzoek om het aantal fietsongelukken te verminderen, het ontwerp van een overall voor vrouwen, de ontwikkeling van ricotta om weggooien van wei te voorkomen, de aanleg van een kavel op de Floriade of de fototentoonstelling over corona (foto) in Museum Heerenveen? De beste projecten uit het middelbaar en hoger beroeps- en het wetenschappelijk onderwijs zijn verzameld op lc.nl/awards. Op 14 juni is de finale in Neushoorn in Leeuwarden. Stem mee en kies hier welk project de publieksprijs moet winnen: bekijk hieronder alle deelnemers en swipe of scroll naar beneden om te stemmen.

Een verhaal voor Friese kaas

Déanne Baak (25) maakte een marketingplan voor kaasmerk De Fryske. Als afstudeeropdracht voor haar master content & media strategy aan hogeschool NHL Stenden bedacht ze een ‘marketingtent’: een samenhangend geheel van acties rondom het merk: stokken op de juiste afstand van elkaar, stevig vastgezet met scheerlijnen. Acties, evenementen, video’s, nieuwsbrieven, advertenties en posts op sociale media – de tent kan uit allerlei onderdelen bestaan. De Fryske wil opvallen in het zuivelschap door de boodschap uit te dragen dat het een duurzame kaas is, die de zuivelindustrie wil veranderen door te streven naar meer biodiversiteit en boeren een hogere melkprijs wil betalen.

Studenten uit hun comfortzone met Houding Henkie & Mindset Mindy

Na twee jaar corona blijken studenten moeite te hebben met sociale interacties, zag Angela Dijkstra (41). Voor haar masteropleiding serious gaming bij NHL Stenden bedacht ze Houding Henkie & Mindset Mindy. Een bordspel met zes minigames die studenten dwingt om uit hun comfortzone te stappen. Bijvoorbeeld door ergens heel hard ‘Marcoooo….!!’ te juichen en de reactie af te wachten, of door een onbekende te vragen jou op Instagram te gaan volgen. ,,Ze gaan met lood in de schoenen het lokaal uit en komen dartelend terug’’, aldus Angela. Ze hoopt dat studenten door het spel te spelen meer zelfvertrouwen krijgen, op school en op de toekomstige werkvloer.

Wooncrisis te lijf met toneel

Met een toneelstuk over het wonen in de Leeuwarder wijk Oldegalileën vraagt Eline Bodha (23) aandacht voor de heersende wooncrisis. De voorstelling paste in de opdracht voor haar studie docent theater aan NHL Stenden om ‘community theater’ te maken. In zo’n voorstelling spelen amateurs mee als ervaringsdeskundigen. Het stuk werd opgevoerd in het theater van de hogeschool. Eline werd getroffen door de machteloosheid die veel spelers ten toon spreidden. ,,Veel mensen vinden het frustrerend dat ze hier zelf zo weinig aan kunnen veranderen. Ik vind dat wonen een recht is waar je niet mee mag sollen.’’

Minder fietsdoden met kunstmatige intelligentie

Het aantal fietsongelukken kan lager als wegbeheerders gebruik gaan maken van kunstmatige intelligentie en zelflerende computers. Met die overtuiging gingen Moustafa Elhagaly (26), Douwe Pieter Reitsma (24) en David Bosma (20) aan de slag. Moustafa voor zijn master computer vision en data science aan NHL Stenden, Douwe Pieter als minorstudent bij dezelfde opleiding en David voor de bachelor ruimtelijke ordening. Door computers te leren beelden van verkeerscamera’s te analyseren kunnen verkeerssituaties veel sneller in kaart worden gebracht dan nu gebeurt, veelal nog met mensen die langs de weg staan om te kijken en te tellen. Hun proef in Utrecht krijgt een vervolg, onder andere in Leeuwarden.

Samen gamen tegen de eenzaamheid

,,Ik kan nu twee uurtjes gamen en mensen uit twintig verschillende landen spreken’’, zegt Michel Waanders (24). De student hospitality management aan NHL Stenden deed onderzoek naar de effecten van multiplayer gamen. Hij zag dat in de coronaperiode veel studenten zich eenzaam voelden. Door te gamen werd die eenzaamheid minder, want op deze manier hadden jongeren toch de mogelijkheid sociale contacten te leggen. Michel is oprichter van Northern Lion, een e-sportvereniging met inmiddels 150 leden. Hij vindt dat negatieve kanten van gamen vaak worden overbelicht.

Een kavel op de Floriade

Hindrik Boersma (19) en Douwe Thijs Bakker (19) kregen een flinke klus te klaren voor hun vakopleiding tot hovenier bij Aeres MBO in Leeuwarden. De twee moesten op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Almere een kavel aanleggen. Het ontwerp van een architect moest worden uitgevoerd en dat betekende meten, plannen, straten en beplanten. Ook moesten de twee groepen studenten aansturen en begeleiden die meehielpen bij de realisatie van het project. Al met al een mooie klus, aldus de studenten. Al was het in begin een natte boel op de plak waar nu de tentoonstelling is, het beroep van hovenier is prachtig. Douwe Thijs: ,,Ik kin net wurkje mei in dak boppe myn holle’’.

Contact met bevolking tijdens militaire missie

Antje Sjonger (24) deed onderzoek naar het verschil tussen theorie en praktijk als het gaat om contact met de lokale bevolking tijdens militaire missies. Ze deed het voor haar studie integrale veiligheidskunde aan NHL Stenden. Het handboek van de NAVO is leidend bij uitzendingen naar het buitenland, wat betreft het contact tussen de militairen en de plaatselijke bevolking. Maar hoe kijkt het Nederlandse leger hiernaar? Antje liep stage op de kazerne in Apeldoorn en besprak de kwestie met militairen. Die vinden de regels soms te dwingend. Maar vooral vinden ze dat het van belang is dat de krijgsmacht zelf meer discussie voert over de richtlijnen.

Een passende overall voor vrouwen

Met smallere mouwen en broekspijpen, beter passende rug- en schoudervorm en een taille kan van de standaard overall een beter zittende en ook veiliger vrouwenoverall gemaakt worden. Lianne Klok (19), Baukje de Vos (19), Rendert Meindertsma (18) en Nynke Boersma (19) ontwikkelden de overall voor hun studie bedrijfskunde en agribusiness aan hogeschool Van Hall Larenstein. Het bleef niet bij een idee: de overall is in productie en de eerste dertig bestellingen zijn al genoteerd. Geen wonder, aldus de initiatiefnemers. Veel vrouwen in de agrarische sector voelen zich niet prettig in de standaardoverall die overal lubbert en waarvan het kruis vaak op de knieën hangt.

Het perfecte zeepje van koemelk

Vitaminen en mineralen die in koemelk zitten, zitten nu ook in de zeepjes van Renske Atsma (21). De studente dier- en veehouderij (Van Hall Larenstein) sloeg voor de opdracht om een tweede bedrijfstak voor een boerderij op te zetten aan het experimenteren met koemelk. Ze maakte zeepjes met vanille en jeneverbes en is nog steeds in de weer met varianten. De melk van koeien wordt vrijwel nooit gebruikt om zeep te maken, ontdekte ze, terwijl dat wel gebeurt met melk van ezelinnen, geiten en zelfs Texelse schapen. Testpersonen, onder wie haar vriend, zijn positief, zegt Renske: ,,Sûnt hy dizze sjippe brûkt is syn hûd minder droech’’.

Oekraïense kunst voor het voetlicht

Oksana Fedorak (43) maakte op latere leeftijd een carrièreswitch. In Oekraïne werkte ze in winkels en als journalist. Toen ze zes jaar geleden in Nederland kwam wist ze dat ze iets met kunst wilde doen. ,,Ik was gegrepen door alle kunst die ik hier zag. Niet alleen in musea maar ook op straat’’, zegt ze. Tegelijkertijd ontdekte ze dat hier weinig bekend is over Oekraïense kunstenaars. Malevitsj wordt aangezien voor Russische kunstenaar, maar is geboren en getogen in Kiev. Bij het Friesland College volgt ze nu de studie event producer en Oksana droomt al voorzichtig over het organiseren van een tentoonstelling met kunst uit haar vaderland.

De eerste cum laude-student op het Friesland College

Maaike Meeter (24) ontdekte zelf dat ze het predicaat cum laude verdiende voor haar cijferlijst na de examens voor de opleiding tot managementassistent bij het Friesland College. Ze wil nu een voorbeeld zijn voor andere studenten die willen schitteren op het mbo. ,,Uitblinken mag best beloond worden, zeker in het mbo. Daar worden mensen opgeleid die de maatschappij draaiende houden’’, zegt ze. De succesvolle afronding van haar studie kwam niet uit de lucht vallen: Maaike begon ooit op het gymnasium, raakte op vwo en havo haar motivatie kwijt en stopte gedesillusioneerd. Op haar 22-ste pakte ze de draad op bij het Friesland College en onder andere dankzij het Mentorprogramma Friesland en een inspirerende stage kwam ze er weer helemaal bovenop.

Multinational rolt app van stagiair wereldwijd uit

Als stagiair zag Ruben Talstra (20) dat de routine voor onderhoudsmonteurs bij Stadler Rail in Leeuwarden een stuk efficiënter kon. De Zwitserse multinational onderhoudt in Leeuwarden de treinstellen die Arriva bij het bedrijf heeft aangeschaft. De controle van de wielen steekt nauw: de slijtage moet gelijkelijk verlopen anders dreigt ontsporing. Ruben, student aan de opleiding technicus engineering bij ROC Friese Poort, ontwikkelde een app die de procedures die monteurs moeten doorlopen voor ze een werkorder krijgen fors bekort. De Zwitsers zijn onder de indruk: de app wordt in meer landen uitgerold.

Corona in beeld in het museum

Studenten van D’Drive (Friesland College) vatten de zware coronaperiode voor jongeren in foto’s, die ze mochten exposeren in Museum Heerenveen. Soms heftige beelden, zoals het drieluik van Ricardo Veen, met achtereenvolgens een verdrietige jongen, de jongen bij het spoor en een grafsteen. ,,Corona zorgde voor veel eenzaamheid’’, zegt Ricardo. De klas kreeg als opdracht mee de emoties uit de coronaperiode te vangen in beelden. Niet alle foto’s zijn in mineur: de serie van Olaf Attema (22) laat zien hoe supporters de wedstrijden van SC Heerenveen noodgedwongen volgden op hun mobieltje en hoe leeg het stadion was tijdens de pandemie. Maar hij eindigt positief: op de laatste foto mag hij na het tonen van een QR-code het stadion weer in.

Tentpanelen sneller en makkelijker schoon in een wasmachine

Tentverhuurders als Wiersma Tentenverhuur in Leeuwarden hebben grote aantallen tenten die na verhuur gereinigd moeten worden. Met name de panelen die bij grote tenten de wanden vormen zijn bewerkelijk: met hogedrukspuit, sopje en een spons worden de panelen gereinigd. Rutger Mulder (19) en Jelke Jacobi (20) bouwden als student middenkader engineering bij ROC Friese Poort bij het tentenbedrijf een complete wasstraat voor de panelen. Een investering van zo’n 30.000 euro, waarin de panelen op een lopende band gewassen worden zoals een auto in de wasstraat. De twee jongens broeden op een vervolg: misschien zijn andere verhuurders ook geïnteresseerd in hun vinding.

Onderzoek naar de kracht van Buurvrouw & Buurvrouw

Maken projecten als Buurvrouw & Buurvrouw de samenleving weerbaarder? En wat hebben zulke initiatieven nodig om succesvol te kunnen zijn? Met deze vragen gingen studenten global responsibility & leadership van Campus Fryslân (Rijksuniversiteit Groningen) aan de slag. Maar de Duitse studenten Lea Lemke (21) en Nini Schick (20) en de in Leeuwarden wonende Aukje Sina Zijlstra (21) gingen ook zelf aan de slag voor het project, dat zich inzet voor mensen die wel een steuntje kunnen gebruiken: maaltijden voor dak- en thuislozen, scholen ontbijtpakketjes bezorgen en buurtkoelkasten vullen. De studentes stonden zomaar zelf maaltijden te bereiden, met als basis de couscous die studenten op de campus hadden meegebracht.

Geen wei meer lozen op Terschelling

Wat kan kaasmakerij De Terschellinger doen met de wei die overblijft bij de bereiding van kaas van de melk van biologische boeren op het eiland? Student voedingsmiddelentechnologie Dennis ter Denge (23) aan hogeschool Van Hall Larenstein onderzocht wat er beter kan gebeuren met de 2,7 miljoen liter wei die nu noodgedwongen in het riool belandde. Zuivelfabrieken kunnen de wei weer indampen en met het poeder goede zaken doen, maar dat is voor de kleine kaasmaker niet mogelijk. Maar De Terschellinger kan de wei wel verwarmen zodat de eiwitten samenklonteren en de zachte kaas ricotta vormen. Van de vloeistof die overblijft kan 1,7 miljoen liter schoon water gewonnen worden en er blijft ook nog een eiwithoudende drank scotta over. Een stuk duurzamer dan weggooien, al met al.

Ricotta van schapenmelk voor Kaaslust

Studenten Franke Smink (21) en Jurjen Miedema (20) van Aeres MBO in Leeuwarden doen de opleiding MBO life sciences, een samenwerking van Aeres en het Friesland College. Zij kregen de opdracht om voor kaasmakerij Kaaslust in Oosterwolde een toepassing te bedenken voor de wei die overbleef bij de bereiding van schapenkaas, die meer opleverde dan de bestemming veevoer die de wei nu kreeg. Dat lukte, na het nodige gepuzzel: ze maakten er ricotta van, maar in dit geval dus van de wei van schapenmelk. Ze experimenteerden eerst volop: zelfs jam en mosterdsoep werd bereid in de voedingshal van hun school, maar uiteindelijk vonden ze de ricotta beter passen in het assortiment van het bedrijf.

Biobased tiny house van hout

Jordy van Veldhuijsen (18) en Jan Visser (16) gingen voor hun opleiding timmeren aan ROC Friese Poort in Emmeloord stevig aan de slag. De studenten bouwden een biobased tiny house. Wat daar allemaal bij kwam kijken leerden ze gaandeweg en dat is precies de bedoeling van het ‘levensecht onderwijs’ dat de school nastreeft. Dat het duurzaam moest zijn was duidelijk en daardoor kwamen de jongens al snel tot de conclusie dat hun tiny house van duurzaam gekapt hout moest worden gemaakt. Met houtwol en papiervlokken werd ook de isolatie op een milieuvriendelijke manier gedaan. Het huisje is waarschijnlijk helemaal klaar na de zomervakantie. Bedoeling is het te verkopen en er een maatschappelijke bestemming aan te geven.

Bekijk alle verhalen en meer op lc.nl/awards .

Breng hieronder een stem voor de publieksprijs ( of klik hier om te stemmen ):

Nieuws

menu