Het aantal coronabesmettingen in Friesland liep de afgelopen week flink op, vooral onder studenten

FOTO ANP Foto: Pieter Stam de Jonge

Het aantal coronabesmettingen in Friesland is de afgelopen week flink gestegen: 93 mensen testten positief. Dat zijn er fors meer dan een week geleden: 37.

GGD Fryslân spreekt van het hoogste weektotaal sinds iedereen met klachten - vanaf 1 juni - zich kan laten testen. De GGD zegt dat er meer alertheid nodig is bij bezoek aan sportwedstrijden en de horeca.

De meeste besmettingen zijn in Leeuwarden geconstateerd: veertig in totaal. En dan gaat het met name om studenten. Ook in Súdwest-Fryslân (12), Dantumadiel (7) en Weststellingwerf (6) werden, aldus de GGD, hoge cijfers gemeld. De meeste personen die positief zijn getest, zijn tussen de 16 en 30 jaar oud. Zes personen zijn ouder dan zeventig jaar. Er is bij de GGD één patiënt gemeld die in het ziekenhuis is opgenomen en positief testte op corona.

,,Het virus lijkt in belangrijke mate te zijn overgedragen in de horeca, huisfeestjes, vriendenkring en bij studentenverenigingen, waarbij de mensen te weinig afstand houden’‘, zegt de GGD. Bij studentenvereniging Osiris in Leeuwarden is bijvoorbeeld een besmetting vastgesteld. De sociëteit is tot eind september dicht.

,,Bij sportverenigingen valt op dat mensen langs de lijn, tijdens vervoer of in de kantine en kleedkamer onvoldoende afstand houden, met risico op besmetting.’‘

Lees ook | Ik ben verkouden: hoe weet ik of ik corona heb?

Leraren krijgen voorrang

De afgelopen week - van 11 tot en met 17 september - hebben 5541 mensen zich laten testen bij de locaties in Drachten, Leeuwarden en IJlst. Dat zijn er veel meer dan vorige week: 4965. Volgens de GGD blijft de druk op de teststraten hoog. ,,De wachttijden zijn nog altijd meer dan 24 uur.’‘ De komende week zal dat waarschijnlijk niet veranderen, verwacht de GGD. leraren krijgen vanaf maandag de gewenste voorrang bij het testen. Voor zorgverleners gold dat al.

Drie bezoekers van Ameland zijn de afgelopen week ook positief getest op het coronavirus. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. De besmette personen zijn geen inwoners van het eiland en komen dus niet op die manier terug in de cijfers van de GGD. De coronagevallen zijn ‘niet of nauwelijks’ in contact geweest met bewoners, zo meldt de gemeente.

Nieuws

Meest gelezen