Het CDA moest de kameel laten gaan

O, o Den Haag. ILLUSTRATIE LC

Een wekelijkse kijk op politiek Den Haag. In deze aflevering: campagnevoeren is niet meer wat het is geweest. ,,Voor je het weet sta je met vier man bij elkaar op straat.’’

Coronafoutjes van landelijke bewindslieden hebben er stevig ingehakt. Geen Friese politicus kan het zich veroorloven om in campagnetijd de regels te overtreden.

Bij het CDA hebben ze zelfs moeten besluiten een kameel op stal te houden, treurt campagneleider Hildebrand Bijleveld. Het had de klapper van het jaar moeten worden. De christendemocraten bedachten een heuse verkiezingskaravaan, compleet met een kameel voorop, waarmee ze komend weekeinde door de provincie zouden trekken. Het plan is afgeblazen. Het dier zou teveel omstanders trekken.

Veel meer dan borden en billboards en incidentele fysieke werkbezoekjes zit er dit keer niet in. Dat merkt ook Carlijn Niesink die samen met Andries Bouwman de kar trekt namens de ChristenUnie. De partij heeft de lichtblauwe ChristenUnie-caravan van stal gehaald, een coronaproof exemplaar uit Tytsjerksteradiel dat in verkiezingstijd vaker dienst doet.

Niesink en Bouwman bezoeken er familiebedrijven mee, instellingen en andere plekken, zoals de molen van Reduzum, om te horen wat er leeft. Dit weekeinde komt er een elektrische tuktuk bij en een zonneboot.

Het CDA gebruikt ook een caravan; een ouwetje uit het tijdperk-Ruud Lubbers die volgens Bijleveld ,,met enige vriendelijkheid moet worden behandeld’’. De trekwagen rijdt door de zuidoosthoek. In de noordwesthoek wordt de pick-up van Johan van Tuinen ingezet, compleet met vier megafoons. In het noordoosten rijdt een bestickerde Volvo rond. In Makkum vaart een CDA-boot.

Forum voor Democratie zet een campagnetruck in met op een zeildoek de beeltenis van de drie Friese Tweede Kamerkandidaten. Het hoogtepunt van deze partij staat gepland voor vrijdag 12 maart als lijsttrekker Thierry Baudet met zijn vrijheidskaravaan - zonder kameel - Friesland hoopt aan te doen.

De VVD houdt het bij folderen en bij zoomsessies. De PvdA zwermt zaterdagmorgen vanuit Bakkeveen folderend uit over de drie noordelijke provincies. Met zondag een verrassingsactie in Wommels tot besluit.

,,We zouden veel meer willen doen’’, vat CU’er Niesink deze verkiezingscampagne samen. ,,Maar ja. Corona.’’ Niesink merkte aan den lijve hoe snel een slippertje is gemaakt toen de lichtblauwe caravan deze week ergens stopte. ,,Voor je het weet sta je met vier man bij elkaar op straat. Dat zijn er dan twee teveel.’’

saskia.van.westhreenen@lc.nl

Nieuws

menu