Wiersma: excuses aan fractie voor wangedrag en negatieve pers

Hermans: Wiersma maakte excuses aan VVD-fractie om gedrag.

Hermans: Wiersma maakte excuses aan VVD-fractie om gedrag. Foto: ANP

Het spijt minister Dennis Wiersma dat medewerkers van zijn fractie in zijn tijd als Kamerlid last hebben gehad van zijn gedrag en nu te maken krijgen met negatieve pers. Dinsdag ging de bewindsman uit Franeker in gesprek met de fractie. Die sprak daarna het vertrouwen uit in de minister en zijn belofte dat zijn wangedrag tot het verleden behoort, meldt fractievoorzitter Sophie Hermans.

„Ik ben vandaag bij de fractie langs geweest om ook persoonlijk mijn excuses over te brengen aan de medewerkers die last hebben gehad van mijn gedrag”, zegt Wiersma. „En ook aan de fractie voor dat de VVD ook op deze manier door mijn gedrag negatief in het nieuws komt.”

Wiersma heeft zich „kwetsend” en „onaangenaam” gedragen naar zijn fractiemedewerkers toen hij nog Kamerlid was, maakte hij twee weken geleden bekend op zijn Instagram. Eerder waren al signalen dat hij als onderwijsminister over de schreef is gegaan richting ambtenaren. Ook in zijn tijd als staatssecretaris van Sociale Zaken was hij veeleisend en heeft hij zich misdragen tegenover medewerkers, schreef NRC afgelopen weekend.

De minister reageert ontwijkend op vragen waarom hij vlak na berichten over op zijn ministerie vertoond wangedrag zei dat vergelijkbare signalen over zijn tijd als Kamerlid hem niet hadden bereikt. „Ik heb daarna ook veel teruggespoeld en het gesprek met de fractie gehad en daaruit geconcludeerd dat de signalen er wel degelijk zijn geweest.” NRC berichtte afgelopen weekend dat Wiersma destijds door het fractiebestuur is aangesproken op zijn woede-uitbarstingen.

Maandag zei premier Mark Rutte bij Vandaag Inside dat Wiersma wat hem betreft een tweede kans verdient omdat hij belooft zijn gedrag te veranderen. Diezelfde dag toonden ook Tweede Kamerleden zich mild in een debat met de bewindsman. Parlementariërs stelden enkele vragen maar pakten hem niet hard aan.