Hennis maakt werk van lawaai vliegbasis Leeuwarden

Minister Jeanine Hennis, vandaag in de Tweede Kamer.

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert maakt werk van de klachten van omwonenden van Vliegbasis Leeuwarden over het recente straaljagerlawaai.

De hele zomer worden in Leeuwarden wapeninstructeurs getraind. De trainingen duren zeven maanden. Ze zijn nog maar twee maanden aan de gang en nu al mopperen omwonenden over ernstige overlast.

Tweede Kamerlid Isabelle Diks, oud-wethouder van Leeuwarden en tegenwoordig defensiewoordvoerder namens GroenLinks, trok gisteren bij de minister aan de bel. Met de komst van de Joint Strike Fighter (JSF) in het vooruitzicht is ze bang dat door de trainingen het draagvlak voor de vliegbasis daalt. ,,Dat zou tot negatieve toestanden en weerstand kunnen leiden. En dat is niet wat we willen’’.

De minister noemde de klachten begrijpelijk, maar beklemtoonde dat de training onderdeel is van het takenpakket van de luchtmacht. ,,Het is niet zo dat we dit expres doen. Ik kan niet tornen aan het programma.’’ Ze beloofde naar de basiscommandant te stappen en hem de zorgen van de Tweede Kamer over te brengen. Wellicht kan er op het vlak van communicatie een tandje bij.

Voor de aanschaf van 37 nieuwe JSF-toestellen van Amerikaanse makelij trok de Tweede Kamer eerder 4,5 miljard euro uit. De uiteindelijke kosten zijn nog steeds ongewis. De wisselkoers van de dollar kan leiden tot overschrijding. De minister: ,,Ik heb geen kristallen bol. Maar ik maak me natuurlijk ook zorgen’’.

Tegen de tijd dat in 2021 de eerste JSF’s naar Nederland komen zijn de oude F16’s compleet afgeschreven. Er meldden zich al landen die de oude toestellen willen kopen, zei Hennis, maar dat is uitgesloten. ,,Dat zou onverantwoord zijn. Ze worden uit elkaar gehaald. We hebben er tot de laatste draad mee gevlogen. Afgelopen, klaar, uit. End of lifetime .’’

Nieuws

Meest gelezen