Henk Angenent gaat zich inzetten voor Onbeperkte Elfstedentocht: 'Een mooi goed doel'

Henk Angenent viert zijn winst in de Elfstedentocht van 4 januari 1997. FOTO REUTERS

Henk Angenent, winnaar van de laatste Elfstedentocht op de schaats, verbindt zich voor minimaal een jaar aan de Onbeperkte Elfstedentocht.

MS-patiënt Sandy Krijnen uit Cornwerd is van plan zo’n tocht in de eerste week van september 2020 te organiseren voor mensen met een chronische aandoening.

,,Ik was in Friesland en las hierover in de Leeuwarder Courant en ik vind dit een mooi goed doel”, laat Angenent weten. Het ligt in de lijn der verwachting dat hij ambassadeur wordt van het evenement.

De Henk Angenent Classic, een toertocht die elk jaar in mei vanaf hotel Van der Valk in Leeuwarden wordt verreden, gaat in elk geval het eerste jaar de Onbeperkte Elfstedentocht financieel ondersteunen. Deelnemers aan de Onbeperkte Elfstedentocht mogen volgend jaar kosteloos meedoen aan de Henk Angenent Classic. ,,Dat kan dan een mooie training zijn”, reageert Krijnen verheugd. ,,Ze zijn bereid het parcours zo aan te passen, dat iedereen mee kan doen.”

Aan de zijlijn

Krijnen lanceerde het plan voor een Onbeperkte Elfstedentocht vanaf september begin deze maand, omdat mensen met een beperking of chronische aandoening bij grote evenementen aan de zijlijn moeten blijven staan. Ze wil iedereen de kans geven deel te nemen aan een Elfstedentocht, al is het maar een paar meter. ,,Ik wil zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen. MovR’s, noem ik die mensen.”

Vanaf komende dinsdag gaat Krijnen met afasiepatiënt Edwin Kooren de Elfstedentocht fietsen op haar elektrische fiets. Ze willen ondervinden tegen welke obstakels mensen met een beperking aanlopen. ,,Wie wil mag aansluiten”, zegt de MS-patiënte, die zeven jaar geleden nog tot een rolstoel veroordeeld was.

Lees ook: MS-patiënt Sandy leeft op door te leven als topsporter en gaat de Mont Ventoux beklimmen

Nieuws

menu