Helikopter brengt volgende week coronavaccins naar Waddeneilanden

Een traumahelikopter en een ambulancehelikopter in actie op een van de waddeneilanden. Foto: De Vries Media

GGD Fryslân begint dinsdag met het vaccineren van ouderen en zorgmedewerkers op de eilanden. Daarvoor is donderdagmiddag om 12.00 uur een ,,go” gegeven, zegt directeur Margreet de Graaf.

Het enige dat het inenten nog kan dwarsbomen is het weer, zei De Graaf in de bestuursvergadering Gezondheid en Veiligheid tegen de Friese zorgwethouders. ,,De Waddenzee moet bevaarbaar zijn.”

Het vaccin wordt met de ambulancehelikopter naar de eilanden gevlogen en daar verder met een ambulance vervoerd, meldt de GGD. Dit is om het vaccin van Pfizer/BioNTech zo stabiel mogelijk te vervoeren, verduidelijkt woordvoerder Marcel de Jong. De vaccins worden door huisartsen en instellingsartsen gezet. Voor onder meer de administratie komen medewerkers van de GGD over. Zij kunnen mee met de reddingsboten van de KNRM. Ook reders werken mee aan de logistiek.

De GGD start dinsdag op Ameland met het vaccineren van 75-plussers en zorgmedewerkers. Op woensdag worden de 60-plussers en zorgwerkers op Vlieland en Schiermonnikoog geprikt. Donderdag en vrijdag zijn de 75-plussers en het zorgpersoneel op Terschelling aan de beurt. De gemeenten en zorginstellingen versturen zaterdag brieven voor het maken van een afspraak, voor wie dit wil.

Nog niet iedereen kan gevaccineerd worden, vanwege beperkte beschikbaarheid van vaccins. Vanwege de dunnere bevolkingsdichtheid worden op Vlieland en Schiermonnikoog volgende week al jongere ouderen ingeënt. Over vijf weken krijgt deze doelgroep op de eilanden een tweede prik.

Nieuws

menu